6 We zien leerkracht Karel Seynaeve op de Benz-replica die het VTI in 1985 heeft gebouwd.
Filip Mestdagh We zien leerkracht Karel Seynaeve op de Benz-replica die het VTI in 1985 heeft gebouwd.

Unieke brandglasramen en replica van eerste Benz-motor te bewonderen op Erfgoeddag

De negentiende Vlaamse Erfgoeddag staat voor de deur en die culturele hoogdag zal in Tielt niet onopgemerkt voorbijgaan. Vier organisaties zetten op zondag 28 april enkele opmerkelijke Tieltse erfgoedpareltjes in de kijker. Familiekunde houdt een opendeurdag, de Heemkundige Kring werpt een blik door het Tieltse brandglas, het VTI haalt een replica van een Benz-motor uit 1886 van onder het stof en ook Huis Tabor gooit de deuren open.

Wie aanwezig was op de Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds vorige maand kon er al in primeur een blik op werpen: een exacte replica van de eerste Benz-motorwagen uit 1886. De opmerkelijke driewieler werd tussen 1982 en 1985 gebouwd in het VTI van Tielt, onder impuls van toenmalig technisch coördinator Marcel Dewanckel. De replica bestaat uit 1.500 onderdelen, heeft een viertaktmotor en werd in elkaar gestoken door leerlingen van de afdeling autotechnieken. Na enkele decennia van omzwervingen in verschillende musea belandde de auto terug in het VTI, waar leerkracht Erwin Soenens het stukje erfgoed herontdekte.

De exacte samenstelling van de brandstof is nog een probleem, maar als alles goed gaat, krijgen we de motor wel aan de praat tegen Erfgoeddag

Erwin Soenens
6 De viertaktmotor van de Benz.
Marcel Dewanckel De viertaktmotor van de Benz.

“De wagen heeft in 1985 effectief door de Tieltse straten gereden. Als alles goed gaat, gebeurt dat opnieuw op 28 april”, legt hij uit. “De exacte samenstelling van de brandstof is nog een probleem. Destijds slaagde apotheker Wostyn erin een mengsel te maken met gewone benzine en een kleine hoeveelheid ethyleen, maar hij heeft de formule meegenomen in zijn graf. Al hebben we er goede hoop op dat we de motor weer aan de praat zullen krijgen, zodat we op Erfgoeddag het koetshuis van Huis Mulle kunnen binnen rijden, waar de wagen dan een permanent plaatsje krijgt.” De wagen is te bewonderen tussen 14 en 17 uur.

Brandglas

Ook Heemkundige Kring De Roede van Tielt heeft wat moois in petto. “Zowel de Sint-Pieterskerk, de Halletoren als het voormalige Patersklooster hebben unieke brandglasramen”, zegt Berenice Vanrenterghem. “Sterker nog, Huis Tabor is de enige plaats in Vlaanderen waar een reeks van 22 brandglasramen uit de zeventiende eeuw nog altijd in de originele setting bewaard zijn.” Voor wie de ramen en de symboliek erachter wil ontdekken, zijn er drie begeleide wandelingen. Starten kan om het half uur aan de Sint-Pieterskerk tussen 14 en 16 uur. 

6 De brandglasramen in Huis Tabor
Sam Vanacker De brandglasramen in Huis Tabor

Het voormalige Patersklooster, vandaag beter bekend als Huis Tabor, duikt de rijke geschiedenis van de paters in. Zo worden enkele voormalige cellen ingericht als vroeger, terwijl er ook een wand met nagedachtenisprenten van alle paters die er ooit verbleven te bewonderen valt. Bezoekers zijn welkom tussen 10 en 18 uur.   

Familiekunde helpt stambomen groeien

Familiekunde Vlaanderen Regio Tielt ten slotte opent tussen 14 en 18 uur de deuren van het documentatiecentrum in de Beernegemstraat 5. “We bieden hulp aan iedereen die wil beginnen met de opmaak van een familiegeschiedenis en proberen ook om mensen verder te helpen die vastgelopen zijn bij het opstellen van hun stamboom”, zegt Luc Neyt. “Aan de hand van een tentoonstelling laten we bezoekers kennis maken met enkele voorwerpen uit grootmoeders tijd.”

Alle activiteiten zijn gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

6 Familiekunde Vlaanderen, het VTI, de Roede van Tielt, Huis Tabor en het stadsbestuur slaan de handen in elkaar voor de negentiende editie van de Erfgoeddag.
Sam Vanacker Familiekunde Vlaanderen, het VTI, de Roede van Tielt, Huis Tabor en het stadsbestuur slaan de handen in elkaar voor de negentiende editie van de Erfgoeddag.
6 De Benz-replica kreeg in 1986 zelfs een ereplaats op de stand van Mercedes-Benz op het Autosalon.
Marcel Dewanckel De Benz-replica kreeg in 1986 zelfs een ereplaats op de stand van Mercedes-Benz op het Autosalon.
6 De Benz-replica in 1985. Naar verluidt zou de stapel werktekeningen en plannen - die ter beschikking gesteld werden door het Daimler-Benz Museum in Stuttgart, waar de originele driewieler staat - alles samen goed geweest zijn voor drie kilo papier.
Archief VTI De Benz-replica in 1985. Naar verluidt zou de stapel werktekeningen en plannen - die ter beschikking gesteld werden door het Daimler-Benz Museum in Stuttgart, waar de originele driewieler staat - alles samen goed geweest zijn voor drie kilo papier.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc verkest

    Ik heb nog de spaken helpen draaien bij meester De ram.

Lees meer