4 CEO van de Debra Group Thomas De Roover-De Brauwer kreeg nog geen dagvaarding in de bus.
Belga CEO van de Debra Group Thomas De Roover-De Brauwer kreeg nog geen dagvaarding in de bus.
4 Een still uit de undercoverbeelden van Animal Rights.
RV Een still uit de undercoverbeelden van Animal Rights.

Zaakvoerder slachthuis moet voor rechter komen, Animal Rights en GAIA reageren tevreden

De gedelegeerd bestuurder én de vennootschap achter het slachthuis in Tielt zullen zich eind februari voor de rechter moeten verantwoorden voor inbreuken op het dierenwelzijn, de hygiëne en de volksgezondheid. De undercoverbeelden van Animal Rights krijgen dus wel degelijk een gerechtelijk staartje.

Op basis van de klacht van Animal Rights startte de Ieperse afdeling van het West-Vlaamse parket, bevoegd voor dierenwelzijn, een onderzoek. “Op basis van vaststellingen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de inspectie dierenwelzijn worden de zaakvoerder en de vennootschap nu gedagvaard”, klinkt het bij Johan Lescrauwaet van het Ieperse parket. “Het proces zal eind februari starten en vindt in Ieper plaats.”

Op de beelden van Animal Rights, die naar buiten kwamen in maart 2017, zie je hoe varkens geslagen en geschopt worden, met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen worden gesleept, bij bewustzijn worden omhoog getakeld, gekeeld en verbloed worden, enzovoort. Er ontstond toen een storm van protest.  Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het slachthuis tijdelijk sluiten, en winkelketen Delhaize zette de samenwerking stop.  Er volgden ook tal van inspecties.

Na de tijdelijke sluiting mocht het slachthuis in april 2017 onder voorwaarden opnieuw de deuren openen. Het bedrijf stelde een actieplan op om dergelijke wantoestanden in de toekomst te vermijden. Zo kwamen er livecamera’s waarop inspecteurs in real time de slachtactiviteiten kunnen volgen en kon het publiek met eigen ogen de slachtactiviteiten volgen tijdens opendeurdagen.

Nog geen dagvaarding in de bus

Topman Thomas De Roover-De Brauwer van de Debra Group reageert verrast op de dagvaarding. “Bij mij of het slachthuis viel voor zover ik weet nog geen dagvaarding in de bus”, reageert hij. “Ik verneem dit via de media. Ik twijfel er niet aan dat het nieuws uit betrouwbare bron komt, maar reageren op iets waarvan ik nog niet officieel op de hoogte ben, kan ik niet.”

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is tevreden dat het tot een proces komt. “Een logisch gevolg van de klachten”, aldus advocaat Anthony Godfroid. “Maar het slachthuis heeft het proces met alle mogelijke middelen proberen tegen te houden. Er is al veel papier over volgeschreven. Hun advocaat probeerde de verantwoordelijkheid af te schuiven op de interimkracht die de undercoverbeelden had gemaakt. Alsof hij daar ook maar enige verantwoordelijkheid had. Het is al te gemakkelijk de werknemers op de vloer te viseren.” Het parket dagvaardde geen enkele werknemer.

Dierenwelzijnswet is geen vodje papier

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden dat het parket tot een dagvaarding overgaat. “Samen met Animal Rights en de Blauwe Wereldketen dienden we strafklacht in”, aldus Michel Vandenbosch van Gaia. “Die drie organisaties zullen zich op het proces op 25 februari burgerlijke partij stellen. In naam van onze tienduizenden leden die de stemloze dieren vertegenwoordigen. De aangeklaagde wreedheden mogen niet straffeloos blijven. De dierenwelzijnswet is geen vodje papier.” Volgens Gaia riskeren de vervolgde partijen een maximumstraf van zes maanden en 16.000 euro boete.

4 Michel Vandenbosch van Gaia tijdens een protestmars aan het slachthuis.
Photo News Michel Vandenbosch van Gaia tijdens een protestmars aan het slachthuis.
4 Een lid van Animal Rights tijdens een protest aan het slachthuis.
Photo News Een lid van Animal Rights tijdens een protest aan het slachthuis.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ahron van Severen

    Verschrikkelijk voor de dieren maar na wat er gebeurt zijn ze toch dood ze hebben geen besef meer van. Waarom al die commotie?

  • PIETER ROGIERS

    Gaia doet aan dierenrechtenkapitalisme, op hun jaarrekening 2017 staat voor bojna 3.000.000 € fondsen en meer dan 1.300.000 € wordt uitgezet en belegd. En dit terwijl bij dierenopvangcentra de financiele middelen schaars zijn. Goed bezig Michel!

Lees meer