2 Anja Overseyns aan haar winkel Mode Christine.
Bollen Anja Overseyns aan haar winkel Mode Christine.

"Wij blijven geloven in sterkte van ligging"

MODE CHRISTINE IS ENIGE OVERBLIJVENDE ZAAK OP VOORTS LEGE KAASMARKT

De Kaasmarkt lijkt dezer dagen meer een spookmarkt te zijn geworden. Op kledingzaak Mode Christine na staan alle panden leeg. Ook de hoek van de Broekstraat en de Peperstraat, in het verlengde van de Kaasmarkt, ligt er al jaren verwaarloosd bij. "Het wordt hier inderdaad wat eenzaam, maar aan verhuizen denken we niet. We geloven in de sterkte van onze ligging hier", zegt Anja Overseyns van Mode Christine.

Het legendarische Café Serin sloot onlangs de deuren. Aan het pand hangt nu een bordje 'te huur', net als aan het café erlangs, het vroegere Café Galaxy en later het Life Style Café. Aan de overkant staat er nog een café te huur, namelijk De Vlegel. Aan de ene kant van het café staat de vroegere bloemenwinkel te huur en aan de andere kant het pand, waar vroeger Sporty in gehuisvest was. Deze laatste verkaste naar de Leuvensestraat.

2 De Kaasmarkt, met allemaal leegstaande panden, waaronder een bloemenwinkel en het voormalige café De Vlegel.
Bollen De Kaasmarkt, met allemaal leegstaande panden, waaronder een bloemenwinkel en het voormalige café De Vlegel.

Begrip in Tienen

Anja Overseyns, zaakvoerster van Mode Christine, vindt de toestand niet meteen dramatisch. Twee jaar geleden nam ze de zaak over, maar Mode Christine is al zo'n dertig jaar een begrip in Tienen. "En dat weten onze klanten", zegt Anja. "Zij blijven de weg vinden naar onze zaak, ook al sluiten de anderen rondom ons. Daar hebben wij dus weinig hinder van." De reden van sluiting heeft volgens Anja dan ook weinig te maken met de ligging op de Kaasmarkt. "Ik denk dat daar allerlei redenen mee gemoeid zijn. Sporty bijvoorbeeld is verhuisd omdat het contract tussen huurder en eigenaar afliep. Dat heeft dus niets met de ligging te maken. Integendeel, ik denk dat onze zaak zeer goed gelegen is, vlakbij een bushalte. Aan verhuizen denken we dan ook zeker niet en we geloven dat er wel weer nieuw leven op de Kaasmarkt zal komen."

Taksen

En daar wil de stad actief aan meewerken. "In de mate van het mogelijke zullen we actief de eigenaars van de leegstaande panden contacteren om ervoor te zorgen dat de panden op de markt komen", zegt schepen van Middenstand, Wim Bergé (CD&V). "Dat kan door middel van taksen."


Anja hoopt wel dat er snel een oplossing komt voor de verloederde hoek van de Broekstraat en de Peperstraat. Op deze plek moesten appartementen gebouwd worden, maar die lijken er maar niet te komen. "Maar er is beter nieuws op komst", kondigt schepen van Ruimtelijke Ordening, Jos Mombaers (Open Vld) aan. "Ik vernam van de eigenaar dat grondsonderingen zijn uitgevoerd en dat binnenkort de paalfundering wordt geplaatst. We mogen voor dit deel van de Kaasmarkt dus voorzichtig positief zijn." In afwachting van de bouwwerken, gaat burgemeester Katrien Partyka (CD&V) de eigenaar wel al vragen om de afsluiting van de werf fatsoenlijker te maken.

Lees meer