Nieuw dit jaar was de reus Sint-Maarten tijdens de ommegang.
Foto Bollen Nieuw dit jaar was de reus Sint-Maarten tijdens de ommegang.

Al 25 jaar traditie: brandstapel tijdens Sint-Maartenhappening

Al bijna 25 jaar doen ze het in Vissenaken: een brandstapel opzetten tijdens de Sint-Maartenhappening.

"Als de herfst stilaan naar de winterse donkere dagen overgaat, getuigt het vuur van hoop", zegt Rudy Scheys van de Gezinsbond Vissenaken. "Want als alles doodgaat in de natuur is er toch hoop op een nieuw begin. We hopen dat er volgend jaar terug een zomer zal volgen. Want een zomer zorgt voor een oogst en dit betekent dat er opnieuw voedsel zal zijn en dat we weer verder kunnen. Je kan dit spiritueel invullen of het als een metafoor zien. Dat deze traditie blijft voortbestaan, bewijst dat het onderliggend menselijke verlangen diepgeworteld in onze genen zit."


Na de gezinsmis begeleid door een enthousiast kinderkoor verzamelden de aanwezigen aan de Sint-Maartenskerk voor de wandeling naar het vuur.

Reus Sint-Maarten

"Nieuw dit jaar waren de oeroude vertellingen tijdens de ommegang met onze reus Sint-Maarten te paard", aldus Rudy. Na het ontsteken van het vuur ten velde aan de Quirinusweg vonden er in de tent nog optredens van muzikanten van eigen bodem, The Orpheus, en folkgroep De Nouveau uit de Rupelstreek, plaats. "Op naar de volgende editie", besloten ze tevreden bij de Gezinsbond. (VDT)

Lees meer