Tom Cools van Salto en architect Peter Van Impe aan vroegere cinema Vox op de Kaasmarkt.
Foto Bollen Tom Cools van Salto en architect Peter Van Impe aan vroegere cinema Vox op de Kaasmarkt.

Cinema Vox ruimt plaats voor circusschool

TOM COOLS, OPRICHTER SALTO, WIL PAND OP KAASMARKT HEROPWAARDEREN

Tom Cools, oprichter van het Tiense Circusatelier Salto, gaat in zee met architect Peter Van Impe van AST 77. Samen starten ze een project op in het pand van de voormalige sportwinkel Sporty op de Kaasmarkt, waar eerder nog de variétézaal Palace en cinema Vox waren ondergebracht. "We hopen hiermee dit stukje Tienen, dat wat leeg komen te staan is, een eerste aanzet tot heropwaardering te geven", zeggen Cools en Van Impe.

"Enkele maanden geleden werd ik door Tom Cools van de circusschool Salto gecontacteerd met de vraag of ik locaties in Tienen kende die zouden kunnen voldoen aan de specifieke eisen van een circusschool", vertelt Peter. "Tom was zijn circusschool aan het herlokaliseren en vond na maanden zoeken en verschillende overlegmomenten geen geschikte locatie. Op dat moment waren we met het architectenbureau AST 77 bezig met de opmaak van een herbestemmingsplan voor de variétézaal Palace-oude cinema Vox. Vanuit ons eerder onderzoek en onze sterke overtuiging dat stadskernvernieuwing niet enkel en alleen kan gebeuren door middel van kleinhandel en horeca, maar met een goede mix van bedrijvigheid, vonden we dit samen met de eigenaar een uitgelezen kans om de circusschool Salto mee te integreren in het project."

Kwalitatieve invulling

Deze integratie is de eerste fase van de herbestemming van het volledig pand. "We hopen op nog geïnteresseerden, die een kwalitatieve invulling kunnen geven aan het project. Dit zou de heropwaardering van de voormalige variétézaal, maar zeker ook de Kaasmarkt ten goede komen, aldus Peter Van Impe.

400 kinderen per week

Tom Cools is bijzonder blij dat hij een oplossing heeft gevonden voor zijn circusschool. De laatste jaren barstte de huidige locatie aan de Grand Slam uit zijn voegen door het stijgend aantal leden. "Momenteel volgend er zo'n 400 kinderen wekelijks een of meerdere fantastische circuslessen", zegt Tom fier. "Er is voor iedereen vanaf vier jaar een uitgebreid gamma aan lessen met verschillende circustechnieken, van jongleren tot eenwieleren en van goochelen tot luchtacrobatie. De laatste jaren zaten we binnen bepaalde lessen met wachtlijsten. Meer kinderen per les toelaten was niet mogelijk omdat we de kwaliteit van de lessen hoog willen houden en omdat onze huidige locatie te klein werd. Na een lange zoektocht zijn we ontzettend blij met de oplossing en dat in het hartje van de stad! Dit is alvast de kers op de taart van onze nakende verjaardag, want volgend circusjaar, dat op 21 september aanvangt in de nieuwe zaal, mogen we vijftien kaarsjes uitblazen."


Via de website www.circussalto.be kan je alle nieuwtjes volgen en je inschrijven.

Lees meer