Oprichter Tom Cools is fier op zijn circusschool én op de nieuwe locatie.
Foto Bollen Oprichter Tom Cools is fier op zijn circusschool én op de nieuwe locatie.

Circus Salto viert 15-jarig bestaan in nieuwe zaal

TOM COOLS BLAAST NIEUW LEVEN IN EEN VERLOREN HOEKJE VAN TIENEN

Circus Atelier Salto blaast vijftien kaarsjes uit en viert op zondag 12 maart feest. Op dat feest zal de nieuwe circuszaal op de Grote Markt voorgesteld worden aan het grote publiek. "We hebben keihard gewerkt, maar met ons spaarpotje van de voorbije vijftien jaar hebben we een prachtig nieuw onderkomen kunnen realiseren voor onze 400 leden", zegt oprichter Tom Cools (38).

In 2002 besloot Tom Cools te starten met zijn eigen circusschool 'Saltotom' in de Donystraat. "Ik ben van nul gestart, want in die tijd een circusschool opstarten was geen evidentie", vertelt Tom. "Niemand wist wat te verwachten, buiten ikzelf, want ik had al les gegeven in de circusschool van Leuven. De school kreeg gelukkig meteen heel wat enthousiaste kinderen over de vloer, zodat één klasje al snel evolueerde naar verschillende klasjes, volgens leeftijdscategorie. "


In 2005 moest Saltotom wegens plaatsgebrek van locatie veranderen. Een nieuw onderdak werd gevonden in sportcentrum Grand Slam. Intussen veranderde de naam ook naar Circus Atelier Salto Tienen. Het aantal leden bleef stijgen en vorig jaar besloot Tom dan ook om opnieuw te verhuizen. "In de Grand Slam hadden we wel onze vaste zaal, maar we moesten daarnaast ook nog de badmintonterreinen afhuren om al onze leerlingen aan het werk te kunnen zetten. Dat was niet altijd evident, omdat er zo ook weinig privacy was. Vandaar dat we op zoek gingen naar een nieuwe locatie. Die zoektocht verliep niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk zijn we er op eigen houtje in geslaagd om een overeenkomst te sluiten met de eigenaar van de vroegere sportwinkel Sporty, waar eerder nog de variétézaal Palace of cinema Vox in waren ondergebracht."

Fier

Met de opgebouwde spaarpot van de voorbije vijftien jaar kon Tom en zijn team de nodige verbouwingen doen om van dit pand een grootse circuszaal te maken. "We hebben gezwoegd en gezweet om de zaal gebruiksklaar te maken tegen de start van ons nieuwe werkingsjaar, in september vorig jaar", vertelt Tom. "Maar de voorbije maanden hebben we nog veel werk gehad om de zaal helemaal klaar te krijgen. Zondag zetten we dan ook met veel fierheid de deuren groot open, zodat iedereen eens een kijkje kan komen nemen."

Nostalgie

Sommigen konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en slopen af en toe al enkele mensen eens de zaal binnen. "Zo heb ik hier op een dag een oud koppel mogen begroeten", vertelt Tom. "'Hier hebben wij mekaar voor het eerst gekust, op de zeteltjes in de oude cinema, en we waren benieuwd hoe het er hier nu zou uitzien'. Dat is natuurlijk fantastisch, die nostalgie. We hebben dan ook heel wat oude elementen van de vroegere cinema-variétézaal behouden."

Verloren hoekje

De nieuwe locatie in het hartje van Tienen werkt zijn vruchten af. "De zichtbaarheid naar de buitenwereld toe is hier natuurlijk veel groter", zegt Tom. "We krijgen ook heel vaak de reactie dat we dit 'verloren hoekje van Tienen', de zogenaamde Kaasmarkt, door onze aanwezigheid weer meer tot leven brengen. De ouders die hun kinderen komen afzetten en ophalen stimuleren bovendien ook de lokale handelaars en horeca, want tijdens het lesuurtje doen ze snel een boodschap of gaan ze iets drinken in Tienen. Een win-win situatie dus."


Tom wil naar volgend schooljaar toe het aantal lesuren uitbreiden. "Om de zaal voor de volle 100 procent te benutten organiseren we daarnaast onder meer workshops, bedrijfsevents en verjaardagsfeestjes", zegt Tom. "We zijn nog aan het denken wat nog allemaal mogelijk is. Een leuk idee is om in samenwerking met de Tiense horeca dinner-circusshows te geven. In Duitsland is dat al een groot succes!"

Verrassingsact

Wie zondag een kijkje wil komen nemen, is welkom tussen 14 en 18 uur. Er zijn doorlopend circusworkshops, kindergrime, ballonplooien, een circuswinkel en bar. Na een verrassingsact volgen er vier optredens van Jarne & Sieme, Josse & Hendrik, Léah Wolff en Duo André Leo." Meer info vind je op www.circussalto.be.

Lees meer