Joëlle Hauglustaine en Philippe Liesenborghs van OpgewekTienen aan leegstaand café Serrin.
Foto Bollen Joëlle Hauglustaine en Philippe Liesenborghs van OpgewekTienen aan leegstaand café Serrin.

OpgewekTienen wil van leegstaande panden ontmoetingscentra maken

Dat er heel wat leegstand in het Tiense centrum is, is ook burgerbeweging opgewekTienen niet ontgaan. "We willen dan ook eigenaars van leegstaande panden oproepen om hun pand een jaar lang aan ons te verhuren", zegt Philippe Liesenborghs. "Doel is om hier dan een ontmoetingscentrum voor en door de Tienenaar van te maken."

"Het is niet de bedoeling om een pop-up te openen", verduidelijkt Joëlle Hauglustaine van opgewekTienen. "Het concept, Pand10 genaamd, zit anders in mekaar. We willen het leegstaande pand benutten voor onder meer workshops, tentoonstellingen, soepcafé, spellenclub Dokapi en nog andere initiatieven, die door de Tienenaars aangereikt kunnen worden. We zouden ook de bijeenkomsten voor de planning van de Kweikersparade van 2020 in dit pand willen laten plaatsvinden."

Zelf contact leggen

OpgewekTienen kreeg van de stad al te horen dat die wil helpen om contacten te leggen met de eigenaars van leegstaande panden in het centrum. "Maar we doen ook rechtstreeks aan de eigenaars een oproep om met ons contact op te nemen", zegt Philippe. "Uiteraard willen we een kleine bijdrage leveren, maar we zijn een vereniging van vrijwilligers, dus grote budgetten zijn er niet voorhanden."


Op de Kaasmarkt komen alvast enkele leegstaande panden in aanmerking, zoals cafés Serrin, De Vlegel en het Lifestylecafé. "We willen liefst zo centraal mogelijk gesitueerd zijn. Een stek op de Grote Markt of de Veemarkt lijkt ons ideaal", aldus Philippe en Joëlle. "Zo zijn we heel zichtbaar aanwezig. We hopen dat we het burgerschap met ons initiatief kunnen stimuleren en mensen kunnen aansporen mee in het verhaal te stappen om Tienen weer levendiger te maken." (VDT)

Lees meer