2 De Sint-Germanuskerk staat weer te schitteren na restauratie.
RV De Sint-Germanuskerk staat weer te schitteren na restauratie.

Restauratie Sint-Germanuskerk tot een goed einde gebracht

Op 9 november wordt het gerestaureerde hoogkoor van de Sint-Germanuskerk plechtig ingehuldigd. Meer dan een jaar werd het hoogkoor een goed afgesloten ruimte waarachter steigers werden gemonteerd om de hoogste plaatsen te kunnen bereiken. Vandaag zijn de werken klaar en het resultaat is adembenemend.

Na twintig jaar wachten gingen de restauratiewerken aan het hoogkoor in de Sint-Germanuskerk op de Veemarkt in mei vorig jaar van start. Die waren erg nodig, want er brokkelden stukken van de gevel naar beneden en bovendien was er ook sprake van vochtproblemen. De opstarters van het restauratieproject en leden van de kerkfabriek, Gilbert Declercq en André Morren, waren dan ook bijzonder blij dat de overheid eindelijk de nodige subsidies vrijmaakte.

2 De restauratie is een duidelijke meerwaarde voor de kerk.
RV De restauratie is een duidelijke meerwaarde voor de kerk.

De parochiekerk Sint-Germanus, daterend uit de veertiende eeuw, is één van de meest in het oog springende verwezenlijkingen van de romaanse middeleeuwse architectuur in Brabant en is sinds 2011 beschermd als monument. Een jaar geleden kondigde Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois aan dat er een premie van 921.000 euro voor de restauratie van de kerk zou uitgetrokken worden. “Langs de buitenzijde werden het steenwerk en de glas-in- loodpanelen grondig aangepakt”, vertellen Gilbert en André. “Langs de binnenzijde werden de gewelven van het hoogkoor en het hoogaltaar volledig gerestaureerd. Het vijf meter hoge kruis met Christusfiguur hangt opnieuw te schitteren en de heiligenbeelden kunnen na een herstelling hun oorspronkelijke plaats weer innemen.”

Het geheel is indrukwekkend. Zeker wanneer we ook een blik werpen op de mozaïekvloer, een koorvloer uit 1874. Het koorgestoelte staat er opgefrist bij en nodigt opnieuw uit voor gebed en zang. “Het meubilair wordt geflankeerd door tien historische koperen wandarmen en twee grote vloerkandelaars. Nieuwe algemene- en accentverlichting met led-lampen zullen het geheel een grandioze uitstraling geven”, besluit deken Joris Hardiquest.

De plechtige inhuldiging vindt plaats om 19.30 uur door de nieuwe hulpbisschop Mgr. Koen Vanhoutte. Herman Van Rompuy, gewezen premier en voorzitter van de Europese raad, zal de gastspreker zijn. Tussen de toespraken zijn er kleine intermezzo’s voorzien, verzorgd door koor, orgel en kopers en na de inhuldiging wordt er een kleine receptie voorzien.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer