Luc Poffé (tweede van rechts) maakt al vijftien jaar deel uit van het B-FAST-team. Hij wordt vanaf nu bijgestaan door Tom Peeters, Maïte Vandebroeck en Kelly Truyens.
Foto Bollen Luc Poffé (tweede van rechts) maakt al vijftien jaar deel uit van het B-FAST-team. Hij wordt vanaf nu bijgestaan door Tom Peeters, Maïte Vandebroeck en Kelly Truyens.

RZ Heilig Hart klaar voor rampen

VIER VRIJWILLIGERS OPGELEID ALS HUMANITAIR HULPVERLENER BIJ B-FAST

Vier werknemers van het RZ Heilig Hart Tienen hebben de afgelopen twaalf maanden keihard getraind en zijn nu klaargestoomd om hulp te bieden bij humanitaire rampen in het buitenland als vrijwilliger bij B-FAST. "We kregen geen hulp van onze begeleiders, integendeel. Ze maakten het ons net extra moeilijk", zegt Tom Peeters.

De internationale missies van het B-FAST-team maakten in het verleden al grote indruk op Lore Govaerts, Tom Peeters, Kelly Truyens en Maïte Vandebroeck, allen tewerkgesteld in RZ Heilig Hart Tienen. Voor hen is het de ultieme droom om ook buiten het ziekenhuis het verschil te kunnen maken voor mensen in nood, bijvoorbeeld bij een humanitaire ramp.

Tyfoon

"Bij de tyfoon op de Filipijnen was B-FAST als een van de eerste teams ter plaatse om hulp te bieden", zegt Maïte Vandebroeck, verpleegkundige op een heelkundige afdeling. "Ze hebben er ongelooflijk goed werk verricht. Toen dacht ik: al dat wil ik ook doen. Mijn twee reiservaringen in Afrika hebben ook vast en zeker meegespeeld. Dus toen ik deze kans kreeg van het ziekenhuis, heb ik dan ook geen moment getwijfeld."


In april vorig jaar kregen de vier collega's een intensieve vierdaagse opleiding voor B-FAST. "Een initiatief dat mogelijk werd gemaakt door een samenwerking van ons ziekenhuis en Rotary Landen, en dat perfect aansluit bij onze missie om ons ook buiten de ziekenhuismuren in hulpverlening te engageren", aldus Frank Martens, algemeen directeur van RZ Heilig Hart Tienen.


x"We leerden hoe B-FAST werkt, hoe de humanitaire missies gereglementeerd zijn, hoe je moet omgaan met vreemde culturen, met slachtoffers, enzovoort", zegt Kelly Truyens, verpleegkundige op de dienst Spoedgevallen. "Voor mij was teamwork de leidraad in de hele opleiding. We leerden om met een vast team opdrachten efficiënt en accuraat uit te voeren. Blindelings kunnen rekenen op je collega's in noodsituaties is prioritair."

Brandend huis

De vier gingen onder meer op een zware nachtmissie of moesten iemand uit een brandend huis redden. "We kregen geen hulp van onze begeleiders, integendeel, ze maakten het ons extra moeilijk", zegt Tom Peeters, transportmedewerker in het ziekenhuis. "Door die oefeningen kon je wel inschatten of het iets voor jou is of niet. Na deze screening volgde een bijkomende gespecialiseerde opleiding van B-FAST. Die moet je doorlopen vooraleer je mee op buitenlandse missie mag of kan. Van veldhospitalen opzetten en tentenkampen opstellen over radiocommunicatie in codetaal tot in konvooi rijden en branden bestrijden, het kwam allemaal aan bod in de opleiding."


Luc Poffé uit Hoeleden maakt al vijftien jaar deel uit van het B-FAST-team. Hij is tevreden met de versterking. "We weten uit ervaring dat we een grote vijver van dokters en verpleegkundigen moeten kunnen hebben om uit te vissen, want slechts zo'n tien procent van die groep is beschikbaar op het moment dat het nodig is. Het is heel fijn dat het ziekenhuis van Tienen haar medewerkers de kans geeft om tot ons team toe te treden."

Lees meer