Stationsomgeving krijgt opknapbeurt

Het stadsbestuur, de NMBS, De Lijn en infrastructuurbeheerder Infrabel zullen samen de stationsbuurt opwaarderen. De herinrichting heeft tot de doel een vlotte en veilige route voor alle reizigers te ontwikkelen en een omgeving te creëren waar het aangenaam vertoeven is.

De NMBS zal volgend jaar een pendelparking aanleggen. Die biedt plaats aan 279 wagens. Goed voor een investering van 450.000 euro. Daarna bouwt De Lijn een compleet nieuw busstation. Infrabel zal de perrons van het station verhogen, waardoor het voor reizigers comfortabeler is om over te stappen. De stad legt een fietspad aan langs het spoor. Tot slot wordt het huidig stationsgebouw afgebroken worden en vervangen door een ondergronds station. "De huidige tunnel onder het spoor wordt verbreed", zegt burgemeester Patrick Dewael (Open Vld).

Volgend jaar starten de werken voor de aanleg van de parking voor niet-pendelaars. Die komt langs het spoor, tussen het huidig stationsgebouw en de stelplaats van De Lijn. "De parking kan bereikt worden langs de Zagerijstraat en het nog te vernieuwen stationsplein", legt Dewael uit. "Het wordt een betalende parking. Toeristen en dagjesmensen die de stad bezoeken betalen slechts één euro voor een halve dag." De stad plant een nieuw fietspad in. "Het loopt langs het spoor en gaat dan verder naar de Ambiorixkazerne en het natuurgebied De Kevie", vertelt Dewael. "Ook vormen we de huidige bushaltes om tot een groen stationsplein en vernieuwen we de Zagerijstraat." (LXB)

Het stationsgebouw gaat tegen de vlakte.
Karolien Coenen Het stationsgebouw gaat tegen de vlakte.

Lees meer