Y. (44) bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren tijdens de behandeling van het proces een maand geleden.
Mine Dalemans Y. (44) bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren tijdens de behandeling van het proces een maand geleden.

Veertiger valt met kruisboog en mes schoonmoeder aan voor ogen van zoontje (11): dader krijgt 15 jaar cel

Y. (44) uit Tongeren is veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar, vijf jaar meer dan de openbare aanklager had gevorderd, omdat hij na een zware relatiebreuk in december 2016 op zijn schoonmoeder schoot met een kruisboog en haar met een mes in de keel sneed. Dat gebeurde allemaal voor de ogen van zijn 11-jarig zoontje. De veertiger was niet aanwezig voor de uitspraak van zijn vonnis. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen.

Op 9 december 2016 verschool Y. zich, ondanks een eerder opgelegd contactverbod, met een kruisboog en een mes in de woning van zijn ex in Tongeren. Zijn stoppen sloegen door na een zware relatiebreuk en onterechte beschuldigingen van pedofilie. Niet zijn ex S. maar wel zijn schoonmoeder M., die nietsvermoedend met zijn zoontje van 11 de woning binnenstapte, werd het slachtoffer van zijn gruwelijke aanval. 

Levenslang voor oma

“Papa, wat gaat ge doen!”,  hoorde oma zoontje T. nog roepen, die zijn vader met de kruisboog van de trap zag komen. Y. schoot een pijl af op zijn schoonmoeder. Daarna sneed hij de vrouw met een mes in de keel, haar schildklier werd volledig gescheurd. De halsslagader werd op 2 mm na net niet geraakt, waardoor de vrouw de aanval nipt overleefde. “Maar ik heb levenslang gekregen want dit vergeet ik nooit meer,” getuigde M. eerder voor de strafrechter. 

Y. stal na de aanval ook nog haar portefeuille, gsm en haar auto en dook dagenlang onder bij vrienden in Antwerpen. De twee vrienden die hem hielpen werden elk veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een boete van 300 euro.

Schadevergoeding

Naast de 15 jaar cel werd Y. ook voor tien jaar ontzet uit zijn rechten. Aan zijn ex-schoonmoeder moet hij een voorlopige schadevergoeding van 50.000 euro betalen. Er werd een deskundige aangesteld om slachtoffer M. en het zoontje van Y., dat een trauma opliep door de aanval, te onderzoeken. Aan zijn ex S. moet de veertiger een schadevergoeding van 5.000 euro betalen. 

Onmiddellijke aanhouding

Omdat Y. zelf niet opdaagde voor de uitspraak van het vonnis, vorderde de aanklager zijn onmiddellijke aanhouding. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hier niet op in te gaan. “Mijn cliënt is nu al een tijd op vrije voeten en hij heeft vast werk. Hij heeft niet de bedoeling om zich te onttrekken aan zijn straf.” De rechtbank ging niet in op zijn verzoek. “Uw cliënt heeft in het verleden weinig medewerking verleend en is twee keer gevlucht. Daarom neemt de rechtbank nu geen risico.”

Lees meer