5 Sandra Vanoost bij een klein deeltje van haar grote platen- en cd-collectie.
Benny Proot Sandra Vanoost bij een klein deeltje van haar grote platen- en cd-collectie.

"ABBA-reünie is prachtmoment"

SUPERFAN SANDRA IN DE WOLKEN MET EERSTE GROEPSFOTO IN 30 JAAR

Dertig jaar hebben ze de fans erop laten wachten, maar deze week stonden de vier ABBA-leden nog eens samen op een foto. Voor superfan Sandra Vanoost (49) uit Torhout was het een prachtig moment. "Net wanneer je denkt dat ze nooit meer samenkomen, gebeurt het dan toch. Maar ze zijn bijna niet meer te herkennen."

In haar ABBA-kamer op de bovenverdieping van haar huis zwaaien Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid (kortweg Frida) de plak. Het is er al ABBA wat de klok slaat. De Zweedse popgroep won in 1974 met Waterloo het Eurosongfestival en was de daaropvolgende tien jaar niet uit de hitlijsten weg te slaan. Sandra heeft in de loop der jaren een ABBA-collectie bijeengespaard om U tegen te zeggen. Ze heeft bijna alle uitgebrachte vinylplaten, zowel elpees als single, maar uiteraard ook heel wat cd's en cassettes, zelfs uit China en Rusland. Daarnaast bezit ze dertig mappen propvol artikels en foto's over de groep, diverse Joepie-tijdschriften uit de jaren zeventig, de ABBA-poppen van het merk Matchbox en de meest uiteenlopende gadgets. "Ik heb al veel van de hand gedaan. Het kost een fortuin om alles te sparen. Dat heb ik er niet voor over", zegt ze.


De ABBA-manie van Sandra kiemde in 1977, toen ze als meisje van elf een kleine cassetterecorder kreeg, samen met een cassette van ABBA. "Ik heb dat bandje zot gedraaid", lacht ze. "Ik was er weg van. Ik ging de Joepie halen om over ABBA te lezen en kocht met mijn zakgeld de platen."


Ze zag de groep nooit live aan het werk, daarvoor was ze toen nog te klein. Maar ze ontmoette wel al alle vier de leden. "Telkens als ik ontmoet heb, kwamen ze sympathiek en spontaan over. Ik ben meermaals naar Zweden gereisd om er locaties te zoeken waar de leden gewoond hebben, hun platen hebben gemaakt of hun clips hebben opgenomen. Af en toe moest ik daarvoor inventief zijn. Zo ben ik in Duitsland eens onder een omheining van een gesloten pretpark gekropen om er een locatie uit een clip te fotograferen."

5 De vier ABBA-leden poseren na 30 jaar voor de foto.
Kos De vier ABBA-leden poseren na 30 jaar voor de foto.

Verouderd

In 1983 viel de Zweedse groep uiteen en het was al van 1986 geleden dat de vier leden nog eens samen poseerden op een foto. Deze week viel die samenkomst dan uit de lucht bij de opening van het Mamma Mia!-restaurant in Stockholm. Plots stonden ze daar samen te blinken en ineens was ABBA weer wereldnieuws. "Als ik de internetfora bekijk, dan spreken de fans over niks anders meer", glimlacht Sandra. "Het is natuurlijk een mooi moment. Maar ook ik heb gezien dat de leden verouderd zijn. Ze zijn bijna niet meer te herkennen. Een reünieconcert? Daar geloof ik niet in. Dat hoeft ook niet. Dankzij hun musicals en andere nevenactiviteiten leeft ABBA vandaag nog voort en dat is voldoende voor mij."

5 Sandra ontmoette de bandleden.
Benny Proot Sandra ontmoette de bandleden.
5 Een pronkstuk uit haar verzameling: ABBA-poppen.
Benny Proot Een pronkstuk uit haar verzameling: ABBA-poppen.
5 Haar allereerste cassette.
Benny Proot Haar allereerste cassette.

Lees meer