Fleur fietst nu rond met het opvallend gele bordje, en sindsdien houden automobilisten meer afstand.
Foto Jelle Houwen Fleur fietst nu rond met het opvallend gele bordje, en sindsdien houden automobilisten meer afstand.

Torhoutenaar wil fietsen veiliger maken voor dove kinderen

De 49-jarige Bart Degrande uit Torhout lanceert op Facebook een opmerkelijk initiatief om fietsen voor dove kinderen veiliger te maken. Hij heeft zelf een 12-jarige dochter Fleur die slechthorend is en dol is op fietsen. "Daarom zou ik een speciaal opvallend verkeersbord om achteraan de fiets te hangen bekend willen maken", zegt Bart. "Alles kan helpen."

Bart lanceerde zijn idee eergisteren op zijn Facebookpagina en het bericht werd in een mum van tijd al ruim 17.000 maal gedeeld. Omdat Bart zelf merkte dat een fietstochtje met zijn dochter een hoop stress met zich mee brengt ging hij op zoek naar oplossingen. En die vond hij in het buitenland.

"Fleur gaat dolgraag fietsen, maar ze is zich omwille van haar doofheid veel minder bewust van gevaar", vertelt Bart. "Ze draagt wel een gehoorimplantaat, maar achteropkomend verkeer hoort ze simpelweg niet. We zijn op zoek gegaan naar een manier om automobilisten te waarschuwen om voorzichtig te rijden in haar buurt." Bart stootte bij zijn zoektocht op een opvallend, geel verkeersbordje dat vrij goed ingeburgerd blijkt te zijn in Nederland en de Scandinavische landen.

"Het is geen wettelijk verkeersbord daar, maar het is wel gekend", zegt Bart. "Ik heb het zelf aangekocht via een Nederlandse website, want hier is het niet te verkrijgen. Op het gele bord staat een oor afgebeeld met een kruis erdoor. Het moet bevestigd worden achteraan de fiets en geeft aan dat de fietser zelf doof is of slechthorend. Hier is het bord niet bekend, maar daar wil ik wel verandering in brengen. Ik ben een directe buur van Hilde Crevits, de vroegere minister van Mobiliteit. Misschien moet ik het er eens met haar over hebben, en kan zij dit voordragen." Sinds Fleur met het bord rondfietst houden naderende automobilisten die het bordje opmerkten alvast meer afstand.

(JHM)