Emelie en Joppe van het 4de jaar Sociaal Technisch Wetenschappen testen de fietsen alvast uit
Ton Wiggenraad Emelie en Joppe van het 4de jaar Sociaal Technisch Wetenschappen testen de fietsen alvast uit

In deze Turnhoutse school krijgt Dikketruiendag een klimaatsausje

Leerlingen fietsen hele dag op rollen voor klimaatdoel naar keuze

Vele duizenden Kempense kinderen trekken dinsdag met een dikke trui naar school voor de Dikketruiendag. De verwarming gaat een paar graden lager. Het Heilig Graf in Turnhout maakt er zelfs een Dikketruiendag 2.0 van. “Als onze leerlingen de hele dag op rollen fietsen, mogen ze per campus 500 euro aan een klimaatdoel naar keuze schenken.”

De Dikketruiendag is dinsdag toe aan de 15de editie. Alle scholen hebben hun leerlingen opgeroepen om met een dikke trui naar school te komen.  De klimaathype van de voorbije maanden heeft bovendien verscheidene schooldirecties geïnspireerd om extra initiatieven aan Dikketruiendag te koppelen.

500 euro

Op het Heilig Graf in Turnhout komen op de drie campussen van de school fietsen op rollen te staan. Leerlingen en leerkrachten worden uitgedaagd om de trappers een hele dag te laten draaien. Als dat lukt, mag elke campus 500 euro aan een klimaatdoel naar keuze schenken. “Als de trappers van 8.30 u. tot 16.30 u. blijven draaien, kan elke campus 500 euro bij elkaar fietsen”, zegt communicatieverantwoordelijke Sarah Lauwerysen. Dat is het bedrag dat de school bespaart door de verwarming lager te zetten.”

De leerlingen van elke campus bepalen zelf aan welk goed doel zij de opbrengst zullen schenken. 

“Via een poll konden de leerlingen eerder hun stem uitbrengen voor een klimaatdoel naar keuze. Op Dikketruiendag zelf worden affiches van de twee populairste doelen op vuilbakken gekleefd. Degene die het meest gevuld is op het einde van de schooldag wint. Het gekozen goede doel zal dan 500 euro ontvangen. Zo moedigt de school meteen ook aan om afval netjes in de vuilbak achter te laten.”

Foutste trui

Ook het Sint-Pietersinstituut in Turnhout gaat dit jaar een stapje verder. “We vragen onze leerlingen hun ‘foutste’ dikke trui te dragen. Wie met de fiets naar school komt, wordt getrakteerd op een ‘fietsdisco’ in de nieuwe stalling”, klinkt het. “In navolging van de klimaatmarsen zijn heel wat leerlingen al gestart met een klimaatwerkgroep om de ecologische voetafdruk van de school te drukken. Er zullen dus snel nog acties volgen.”

In Vorselaar organiseert gemeenteschool De Knipoog een fietsklimaatkaravaan naar aanleiding van Dikketruiendag. “Het kinderparlement van de school wil alle kinderen en leerkrachten overtuigen om met de fiets naar school te komen”, zegt burgemeester Lieven Janssens. 

“Ze zullen samen de fietsen pimpen en voorzien van klimaatslogans. Na de middag gaan ze een klein tochtje doen door Vorselaar.”

Hele week

Campus De Vesten in Herentals geeft iedereen die dinsdag met de fiets naar school komt een beloning. “Je hoeft niet te roepen in Brussel om je steentje bij te dragen. Wij roepen iedereen op om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Alle ‘Klimaatflandriens’ krijgen een beloning op onze school.”

De Vlindertuin uit Lille maakt van de Dikketruiendag zelfs een heuse Dikketruienweek met elke dag een andere opdracht voor de kinderen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer