Nele en Tijl met de makers van de app, Francis Adams en Peter Bertels van The Concept Group.
Foto Ton Wiggenraad Nele en Tijl met de makers van de app, Francis Adams en Peter Bertels van The Concept Group.

Volksheld Tijl nu ook op smartphone

Ter voorbereiding van de Tijlstoet die op 27 september door de straten trekt, pakt het Tijlcomité uit met een smartphoneapplicatie. Op de app 'Tijlfeesten' vindt u alle nieuwtjes over de feesten voor Tijl Uilenspiegel.

Met de Tijlstoet in 2012 lokte het Tijlcomité tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers naar Turnhout. Het was toen dertig jaar geleden dat het leven van Tijl en zijn Nele nog eens vertolkt werden in een optocht. Dit jaar hoopt de organisatie het succes van de vorige keer te overtreffen met een feestweekend. Op 25 september gaan de festiviteiten van start met een openingsfeest op de Grote Markt. Op 26 september kan je 's morgens ontbijten, of toch wie gereserveerd heeft, en 's namiddags organiseert het Tijlcomité een kids-en sportdag. Vanaf 20 uur gaat het feest voort. "Op zondag 27 september vindt de grote dag plaats, de Tijlstoet gaat dan opnieuw uit. Dit jaar brengen we niet het leven van Tijl, maar we kiezen voor het thema 'Tijl en humor'. Hoe we dat doen, blijft nog een verrassing", doet Jean-Pierre Maes van het Tijlcomité geheimzinnig. "We zijn trouwens nog op zoek naar vrijwilligers. We zoeken dragers voor de reuzen, figuranten, bordendragers en koppels die nog in het oude stadhuis zijn gehuwd."

Fuif met Linda

Bovendien organiseert het Tijlcomité dit jaar nog activiteiten. Zo is er al op 19 juni de allereerste Tijlfuif, een feestje voor dertigplussers met een gastoptreden van Milk Inc-zangeres Linda Mertens. Er is elk jaar een Tijlquiz. En om alle informatie over hun festiviteiten makkelijk op te snorren, introduceren de organisatoren de Tijlfeesten-app. Een smartphone-applicatie met het programma, de nieuwtjes en alle persberichten. "Op termijn willen we daar misschien info over Tijl, Nele en Lamme Goedzak aan toevoegen. Maar laat ons met actuele informatie beginnen", besluit Jean-Pierre. De applicatie is al te downloaden in de App Store van de gebruikelijke platforms. (DVGT)

Lees meer