Eigenaar Joseph Hocks met Clara, de moeder van Amalia, die alleen achterblijft.
Foto Tom Kostermans Eigenaar Joseph Hocks met Clara, de moeder van Amalia, die alleen achterblijft.

"Merrie doodgeschoten via de neus"

Het paard dat dinsdagavond werd doodgeschoten is waarschijnlijk het werk van een gek. De merrie Amalia vertoonde enkel een uitschotwonde en daarom vermoedt de eigenaar dat de dader met de geweerloop via een van de neusgaten het beest ombracht.

Samen met een veearts zaagde de eigenaar de schedel in vier en werd duidelijk dat de uitschotwonde zich 15 centimeter onder de ooginplanting situeerde, net onder het kaakbeen. Er is ook nog onderzoek gedaan met een metaaldetector en daarbij is geen enkel metaaldeeltje teruggevonden in de schedel. Er zijn geen uiterlijke kenmerken van een schotwond. Het profiel van de dader wordt gelinkt aan dat van een psychopaat. De zoon van eigenaar Joseph Hocks was op het moment van het voorval op de boerderij, enkele honderden meters verderop, en heeft naar eigen zeggen de kogel voorbij horen zoeven nadat hij de schedel van Amalia had verlaten.

Maniak

"Ik heb wel wat kennis van biologie en de anatomie van dieren. Bij de schedeldissectie werd duidelijk dat de schotwonde waarschijnlijk niet werd veroorzaakt door een verdwaalde kogel van een jager", vertelt eigenaar Joseph. "We vonden enkel een uitschotwonde, die trouwens werd veroorzaakt door munitie van een aanzienlijke grootte. Ik heb alle jagers uit de buurt gebeld en niemand was op het moment van het incident aan het jagen. De baan die de kogel heeft afgelegd, associeer ik trouwens niet met jagers. Ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat het gaat om een maniak. Maar zeker zijn we nooit."

Rapport voor veearts

Het rapport van de veearts werd aan de politie bezorgd. De firma Rendac kwam het kadaver ophalen. Clara, de moeder van Amalia, loopt nu nog alleen in de wei. "Ze reageert minder goed op externe signalen en ik vermoed dat ze gehoorschade of een gescheurd trommelvlies heeft opgelopen", vervolgt Joseph.


Joseph laat het andere paard voorlopig in de wei staan. "Het heeft geen zin om je verder te laten afschrikken door de daden van een gek", besluit de eigenaar van het paard. (KTL)

Lees meer