2 Door de knal van de wagen vloog de garagepoort uit het kader.
Marco Mariotti Door de knal van de wagen vloog de garagepoort uit het kader.

Man (85) komt onder eigen wagen terecht

AUTO BOLT ACHTERUIT VAN OPRIT TEGEN GARAGEPOORT, BESTUURDER IN LEVENSGEVAAR NAAR ZIEKENHUIS GEBRACHT

In de Wijngaardstraat is vrijdagvoormiddag een 85-jarige man uit Lanaken zwaargewond geraakt nadat hij onder zijn eigen wagen terechtkwam. De brandweer moest het voertuig opkrikken om de man te kunnen bevrijden. De bestuurder verkeerde in levensgevaar en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Een 85-jarige man uit de Wijngaardstraat in Lanaken is vrijdag op een ongelukkige manier onder zijn eigen wagen terecht gekomen. De man zat in zijn voertuig aan de bovenkant van de oprit. Die leidt naar onder richting de garagepoort. Hij besloot om eerst nog uit te stappen en de post te halen. Hij wandelde richting zijn brievenbus, toen hij plots merkte dat de wagen zachtjes achteruit begon te bollen. In een paniekreactie probeerde de bestuurder weer in te stappen en het voertuig tot stilstand te brengen. Bij dat manoeuvre liep het mis.

2 Na het bevrijden van de man werd de wagen terug op de oprit langs de straatkant geparkeerd.
Marco Mariotti Na het bevrijden van de man werd de wagen terug op de oprit langs de straatkant geparkeerd.

Tegen garagepoort

Het slachtoffer werd meegesleurd en belandde onder zijn eigen voertuig. De Volkswagen bolde intussen helemaal naar beneden en knalde tegen de garagepoort. "Wij hoorden een harde knal, maar hadden niet meteen door wat er gaande was", vertelt één van de buren. "Pas na een tijd zagen andere buren dat de bewoner onder zijn eigen wagen lag."

Bij bewustzijn

De hulpdiensten werden verwittigd, en een ambulance met MUG-arts snelden ter plaatse. "We durfden zelf niet de wagen ter verplaatsen aangezien het slachtoffer echt vast zat onder de auto. Niet bewegen leek ons het beste, in afwachting van de komst van de brandweer."


In een mum van tijd zette de brandweer een bevrijdingsoperatie in gang en werd het voertuig opgekrikt. De bejaarde man bleef al die tijd bij bewustzijn, maar liep zware verwondingen op. Na enige minuten kon het slachtoffer bevrijd worde, en werd hij moest spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd hij gisterenavond geopereerd.

Niet de eerste keer

De garagepoort vloog door de knal uit het kader en de schade was aanzienlijk. Het voertuig werd terug op de oprit geparkeerd aan de straatzijde. "Het is altijd belangrijk om een automatisch voertuig in de P-stand te plaatsen als je stilstaat en wil parkeren, want anders kan er plots beweging in komen met alle gevolgen vandien", klonk het. Een verkeersdeskundige van het parket onderzocht gisteren het ongeval.


Het is niet de eerste keer dat oudere bestuurders moeilijkheden hebben met automatische wagens. Op de parking van de GB in Dilsen-Stokkem schoot een negentiger vorig jaar nog bruusk naar voor bij het wegrijden en ramde daarbij meerdere voertuigen. Het bleef toen beperkt tot blikschade.

Lees meer