2 De organisatoren van het volksfeest: Filip Haesen van Historia Mundi (rechts), bibliothecaris van de stad Ingrid Van Hees en schepen van Cultuur Jeroen Bellings.
Karolien Coenen De organisatoren van het volksfeest: Filip Haesen van Historia Mundi (rechts), bibliothecaris van de stad Ingrid Van Hees en schepen van Cultuur Jeroen Bellings.

Millenniumviering eert graven van Loon

FEESTJAAR BRENGT HULDE AAN 1000 JAAR GRAAFSCHAP

Dankzij een eeuwenoude oorkonde heeft men kunnen vaststellen dat het graafschap Loon bijna 1000 jaar geleden ontstond. Deze belangrijke ontdekking kunnen de inwoners van Borgloon niet zomaar over hun kant laten gaan: vanaf januari vangt een feestjaar aan en in juni 2018 vindt zelfs een heus volksfeest plaats dat dit belangrijk millennium extra in de verf zal zetten.

Bijna 1000 jaar, zo oud is de oorkonde waarin voor het eerst sprake is van het graafschap Loon. Het werd nu immers ontegensprekelijk vastgesteld dat het document dateert van 21 januari 1018. 'In de gouw haspengouw in het ware graafschap Giselbert!' Die ene raadselachtige zin verwijst naar Giselbert, de eerste graaf van Loon. Hij en de andere graven hebben in de bijna 350 jaar dat het graafschap bestond een gebied uitgebouwd dat 10 Loonse steden telde en bijna zo groot was als Limburg vandaag. "Dat laten we niet voorbijgaan", liet schepen van Cultuur Jeroen Bellings uitschijnen.

2 In dit document staat de eerste geschiedkundige schriftelijke vermelding van het graafschap Loon en zijn graaf Giselbert. Het fragment handelt over de goederenruil tussen de abdijen van Burtscheid en Seligenstadt en graaf Giselbert van Loon.
Karolien Coenen In dit document staat de eerste geschiedkundige schriftelijke vermelding van het graafschap Loon en zijn graaf Giselbert. Het fragment handelt over de goederenruil tussen de abdijen van Burtscheid en Seligenstadt en graaf Giselbert van Loon.

Collectief geheugen

"Het graafschap behoort tot ons collectief geheugen."


In Het Grevenhuis (huis van de graaf, nu het stadhuis, red.) stelde hij de millenniumviering voor. Op 21 januari 2018 vangt het feestjaar aan met een boomplanting. "In de middeleeuwen was het de gewoonte bij grote gebeurtenissen een boom te planten", vertelde Bellings. Die dag zal een eik geplant worden achter de rustplaats van graaf Lodewijk en gravin Agnes in de Gasthuiskapel. Daarna volgt een gevarieerd programma met de nadruk op beleving. Dichter Herman Rohaert schrijft speciaal voor de viering een gedicht dat die dag voor het eerst zal voorgedragen worden.


Om de geschiedenis van het graafschap onder de mensen te brengen, wordt een reeks lezingen gehouden die het leven onder de graven van Loon belichten. De viering '1000 jaar graafschap Loon' bestaat uit een tweeluik. Op 22 juni 2018 vindt op het Speelhof een volksfeest plaats dat de middeleeuwen een beetje zal doen herleven.

Gladiatoren

"Samen met Lonenaren dompelen we de bezoekers onder in een middeleeuwse sfeer. Het wordt een volksfeest met originele klederdracht, muziek, en eten en drinken uit die tijd", aldus Bellings. Op het domein van het kasteel van Voort geven 1200 re-enactors in het weekend van 23 en 24 juni 2018 een overzicht van het leven onder de Romeinen tot en met de Koude Oorlog van de jaren '80 vorige eeuw. "Op het terrein stellen we 700 tenten op waarin taferelen uit meer dan 2000 jaar van onze geschiedenis worden uitgebeeld", legt Filip Haesen, voorzitter van de vzw Historia Mundi, uit."Gladiatoren vechten in de arena en veldslagen uit de tijd van de middeleeuwen, Napoleon, de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden levensecht nagespeeld. Als afsluiter wordt een Kiddy Battle gehouden, kinderen kunnen dan de re-enactors aanvallen."

Interactieve wandeling

Het volksfeest en de reis in de tijd van Historia Mundi zijn éénmalige events om het graafschap Loon in de picture te plaatsen. "We willen voor de huidige en toekomstige generaties de herinnering aan het graafschap levend houden", werpt Jeroen Bellings op. "We bouwen in de beschermde neo-gotische kapel aan Graethempoort het belevingscentrum uit en geven op die manier ook aan de kerk een herbestemming. Het wordt geen klassiek museum. Bezoekers maken een interactieve wandeling doorheen de geschiedenis van het graafschap met een doe- parcours voor kinderen." Voor het belevingscentrum kan de stad rekenenen op een toelage van Limburg Sterk Merk (LSM) van 71.000 euro. "Hiermee werken we een concept voor het centrum uit", aldus nog Bellings. Het verhaal dat het centrum vertelt, wordt uitgewerkt door Frank Decat, een historicus uit Sint- Truiden.


Meer info over het event op dienstcultuur@borgloon.be.

Lees meer