2 Schepen van onderwijs Bruno Steegen en directeur Guy Brepoels op de plaats waar de nieuwbouw komt.
Mine Dalemans Schepen van onderwijs Bruno Steegen en directeur Guy Brepoels op de plaats waar de nieuwbouw komt.

Nieuwbouw voor basisschool De Moppies

BINNENKORT TWEE NIEUWE KLASLOKALEN EN OVERDEKTE SPEELPLAATS

Stedelijke basisschool De Moppies uit Mopertingen gaat bouwen. Het stadsbestuur heeft hiervoor z'n fiat gegeven. Aan het bestaande schoolgebouw wordt een nieuwbouw rechtgezet. Als het nieuwe gebouw tegen september volgend jaar gebruiksklaar zal zijn, worden in het huidig schoolgebouw aanpassingen aan het interieur uitgevoerd.

"We kijken al jaren uit naar de nieuwbouw", liet de directeur Guy Brepoels weten. "Nu de hoeve naast de school gesloopt is, kunnen we gaan bouwen. We zitten hier eigenlijk te krap", zegt Brepoels. "We hebben geen overdekte speelplaats. Bij regen moeten de kinderen vaak in de gang of de turnzaal spelen. Dat is echt niet meer van deze tijd". Verder beschikt de school niet over een fatsoenlijke en ruime lerarenkamer. "De helft van de leraren moet rechtstaan omdat er geen plaats genoeg is om te kunnen zitten," aldus Brepoels. De school heeft ook een aparte berging en een archieflokaal nodig. De werken kosten zo'n 800.000 euro. "In de nieuwbouw komen twee klaslokalen, sanitair en een berging", legt hij uit.

2 Toekomstbeeld van hoe de nieuwbouw eruit zal zien.
Mine Dalemans Toekomstbeeld van hoe de nieuwbouw eruit zal zien.

Speelplaats

Extra aandacht bij de werken gaat naar de speelplaats. "Die zal dubbel zo groot uitvallen als de huidige", licht Brepoels toe. "Er komt een groot afdak dat dienst doet als overdekte speelplaats. Op de koer komt ook een sportveldje. De speelplaats zal rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit het huidige schoolgebouw. In de blinde gevel komen ramen die voor lichtinval in de gangen zullen zorgen. Het hemelwater wordt in putten opgevangen en hergebruikt in het sanitair blok." Verder komt er een fietsstalling voor de kleuters en gescheiden kleedkamers voor jongens en meisjes in de turnzaal.


"Met de bouw is de cirkel rond", bekende schepen van onderwijs Bruno Steegen. "We tellen vijf stedelijke basissscholen. De nieuwbouw in Munsterbilzen en Martenslinde is achter de rug. De renovatie van de school in Hoelbeek en Hees is gebeurd, en nu worden de werken in Mopertingen aangevat."


CD&V, die in Bilzen in de oppostie zit, had kritiek op het feit dat de stad de school bouwt zonder ook maar één euro te gaan lenen.


"We voeren de werken nu uit. Als we subsidie zouden aanvragen bij Agion (Overheidsdienst die subsidies toekent voor de bouw van scholen, red.) dan moesten we daar 10 jaar op wachten", aldus Steegen.

Lees meer