Enkele leerlingen kijken met veel interesse naar een voorwerp uit het museum.
Foto TONY VAN GALEN Enkele leerlingen kijken met veel interesse naar een voorwerp uit het museum.

Schoolprogramma à la carte voor provinciaal Gallo- Romeinsmuseum

Voortaan kunnen leraren die met hun klas het provinciaal Gallo-Romeinsmuseum willen bezoeken, dat doen met een programma à la carte. Het gaat om een nieuwe benadering van schoolbezoeken. Leerkachten kunnen nu zelf een rondleiding samenstellen op maat van hun leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs.

"We lieten een webtool ontwikkelen waarmee de leerkrachten het bezoek aan het museum naar wens kunnen invullen", vertelt gedeputeerde voor Cultuur en Toerisme, Igor Philtjens.


Volgens hem kan het bezoek hierdoor nog beter aansluiten op wat de leraren willen bereiken met een rondleiding en er wordt nu rekening gehouden met de interesses van de leerlingen. De rondleidingen richten zich voorlopig enkel op de permanente tentoonstelling die in het museum opgesteld staat. Met de webtool kunnen de leraren samen met hun leerlingen in de klas, dus op voorhand, een programma op maat samenstellen.


Als leraren kiezen voor een rondleiding à la carte leggen ze eerst de datum, het beginuur en duur van de rondleiding vast bij de reservatiedienst van het museum.

Vijftig thema's

"Vervolgens kunnen ze met behulp van de webtool een selectie maken uit vijftig verschillende thema's", laat Philtjes uitschijnen. "Hebben de leerlingen een voorkeur voor een bepaalde periode, type van samenleving of cultuurgroep, dan kunnen ze terugvallen op de webtool die beschikt over filters waarmee de leraren nog meer gericht een rondleiding kunnen selecteren", werpt de gedeputeerde op.


"Door op een onderwerp te klikken, krijgt de klas een deel van de opstelling te zien met daarin de belangrijkste objecten. Leraren en leerlingen maken een visuele toer door de tentoonstelling en komen goed voorbereid op bezoek." Meer info over het nieuw schoolprogramma op www.galloromeinsmuseum.be. (LXB)

Lees meer