2 De organisatoren van het Nok-Out festival met Crimi clown Chris Willemsen (tweede van rechts).
ton wiggenraad De organisatoren van het Nok-Out festival met Crimi clown Chris Willemsen (tweede van rechts).

Nok-Out is rookarm festival

WIE 24 UUR SIGARET AAN DE KANT LAAT, MAAKT KANS OP WEEKENDTRIP

De organisatoren van het Nok-Out festival profileren zich dit jaar als het allereerste rookarm festival. Samen met een aantal bekende performers zal het festival op een positieve manier het roken afraden. Crimi clown Chris Willemsen uit Arendonk is één van de gezichten uit de promocampagne. "Ik ben een half jaar gestopt en dat gaat eigenlijk heel makkelijk", beaamt de acteur.

Ze profileerden zich vorige jaren al als een energievriendelijk en groen festival. Toen werden heel wat van de verplaatsingen gedaan met een elektrische wagen en bezoekers werden opgeroepen om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Dit jaar viert het festival zijn tiende verjaardag en daarvoor zochten de organisatoren naar een nieuwe campagne. Ze komen met het eerste rook-arm festival van het land. Niet dat op 26 en 27 augustus helemaal niet gerookt mag worden in de gemeentehal van Vosselaar, maar op allerlei manieren kunnen bezoekers zich laten helpen bij hun rookstop.Op Facebook loop de campagne van Nok-Out met onder meer Voice-gezicht Lisa Van vossRossem en sinds deze week ook Crimi clown Chris Willemsen uit Arendonk. "Ik ben zelf vijf maanden geleden gestopt met roken en toen ik gevraagd werd, heb ik meteen ja gezegd", vertelt Chris. "Als ik mensen kan helpen met stoppen, doe ik het meteen."


De Arendonkse acteur zal tijdens het festival aanwezig zijn om mensen die moeite hebben met stoppen, raad te geven. Zelf had Chris niet zo'n probleem om de sigaretten aan de kant te leggen. "Ik rookte vier pakjes per week en dacht dat het moeilijker zou zijn, maar eigenlijk is het goed gegaan", meent de acteur. "Ik vreesde vooral de momenten dat ik thuis zat en de verveling zou toeslaan en de momenten dat ik op café zat. Maar ook dat gaat goed, want uiteindelijk is de zin om te roken er even en dan snel weer weg."

2
GrAgoire De Poorter

Ademtest

Heel wat mensen hebben het moeilijk om te stoppen tijdens een feestje of op café. Net dan is de verleiding groot om naar een sigaret te grijpen. "Dus als het lukt om niet te roken tijdens een moeilijk moment, lukt het misschien wel voor altijd", redeneert de organisatie. Rokers worden tijdens het festival uitgedaagd om 24 uur niet te roken. Wie daarin slaagt en zaterdag een ademtest aflegt, maakt kans op een weekendtrip ter waarde van 500 euro. "We hebben een CO-meter daarvoor. Als je 24 uren niet rookt, daalt de CO-waarde in je bloed en dat kunnen we dus meten", weet tabakoloog Els Bosch. "Wij zullen ook het hele festival aanwezig zijn in de EHBR-tent (Eerste Hulp Bij Rookstop) om rokers te helpen. Zo zorgen we voor afleiding door gezonde snacks of iemand die hen bijstaat met wijze raad."


Met hun unieke aanpak hoopt Nok-Out toch weer een heleboel jongeren het roken af te raden. "Tenslotte zijn de doelgroep vooral jongeren die roken nog vaak associëren als onderdeel van een festival. Wij willen laten zien dat het net cool kan zijn om niet te roken tijdens zo'n momenten", aldus Els Bosch.


Op de comedy night vrijdag 26 augustus staan William Boeva en Nigel Williams geprogrammeerd. Zaterdag 27 augustus palmen kleppers als Milo Meskens, Willow en Bottle of Moonshine het podium in.


Meer info www.nok-out.be

Lees meer