Sasmeester Dave Deceuninck uit Waregem sprong in de bres voor de veiligheid van wandelaars en fietsers, maar moet zich nu zelf voor de rechter verantwoorden.
Foto LSI Sasmeester Dave Deceuninck uit Waregem sprong in de bres voor de veiligheid van wandelaars en fietsers, maar moet zich nu zelf voor de rechter verantwoorden.

"Had ik niet ingegrepen, waren er doden gevallen"

SASMEESTER STAAT TERECHT OMDAT HIJ KLAP VERKOOPT AAN ROEKELOZE QUADBESTUURDER

Er hangt de jachthavenmeester van Sint-Eloois-Vijve een celstraf en een boete boven het hoofd, omdat hij een roekeloze quadbestuurder een klap verkocht heeft. "Ik stak mijn nek uit voor de veiligheid van anderen en sta nu zelf voor de rechter", zegt Dave, die ook zelf al gewond raakte toen hij werd opgeschept door een quad, verontwaardigd.

Aan het Leiesas in Sint-Eloois-Vijve woont Dave Deceuninck aan de oude en nieuwe sluis en de jachthaven van de Waregem Yacht Club. Als jachthaven- en sasmeester is hij verantwoordelijk voor het bedienen van de sluis en de bewaking van de sluizen, het pompstation en de jachthaven. Vooral in het voorjaar en tijdens de zomer zorgen hangjongeren er voor onrust. Vaak racen ze aan hoge snelheden met quads of auto's over het jaagpad, vlak langs wandelaars en fietsers. Nochtans geldt er een snelheidsbeperking van twintig kilometer per uur.


Op 23 april vond er opnieuw een race plaats. "Er was een vergadering van de havenclub gepland en veel wandelaars en fietsers waren aanwezig", vertelt Dave. "Een quad racete heen en terug en negeerde het eenrichtingsverkeer op het jaagpad. Ik had al enkele keren de politie verwittigd, maar die liet op zich wachten. Om de veiligheid te garanderen ging ik zelf op het jaagpad staan en blokkeerde ik de doorgang voor die quad die tot tegen mijn benen reed. Er ontstond een discussie en ik wou de sleutels van de quad afnemen. Daarvoor gaf ik inderdaad een klap."

Slagen en verwondingen

Wat Dave niet verwacht had, gebeurde toch. Hij kreeg het deksel op de neus en staat nu zelf terecht voor slagen en verwondingen. "Ongelofelijk toch", vindt hij. "Had ik die dag niet opgetreden, waren er zeker gewonden of doden gevallen. Die gasten gebruiken wandelaars en fietsers als pionnetjes om er aan hoge snelheid rond te slalommen."


Amper veertien dagen later gebeurde het onvermijdelijke. Op 17 mei werd Dave zelf opgeschept door diezelfde racende quad. Met tal van kneuzingen moest hij naar het ziekenhuis worden overgebracht. Hij was veertien dagen arbeidsongeschikt. Uiteindelijk kon de politie de quad in beslag nemen. "Ik heb geen spijt van mijn optreden", vervolgt Dave. "Het is jammer dat er eerst gewonden moeten vallen vooraleer er iets gebeurt. "Constant patrouilleren op die plek is onmogelijk", reageert Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "Als er inderdaad geracet wordt of overlast is, moet dit aan de politie gemeld worden. Die zal zonder twijfel passend reageren." Op 18 oktober hoort Dave of hij voor zijn slag een straf krijgt. Het openbaar ministerie verwijt hem dat hij zelf agent wilde spelen.

Lees meer