2 De gloednieuwe Skoda RS van de politiezone Mira heeft 245 pk onder de motorkap.
Hans Verbeke De gloednieuwe Skoda RS van de politiezone Mira heeft 245 pk onder de motorkap.

Agenten krijgen opleiding voor interventievoertuig met topsnelheid van 230 km/uur

Een snel interventievoertuig noemen ze bij de politiezone Mira hun gloednieuwe Skoda RS met 245 pk onder de motorkap. De zwarte wagen is niet alleen bedoeld om onopvallend te patrouilleren, maar ook om snel tussen te komen waar nodig. “Maar alleen medewerkers die een speciale opleiding volgden, mogen er mee de baan op”, zegt woordvoerder Michaël Vanden Heede.

Hij kost ongeveer evenveel als een traditionele combi, maar de Skoda RS is uiteraard een totaal ander voertuig. “De wagen heeft een krachtige motor, gepantserde deuren en beschikt over twee ANPR-camera’s”, weet Michaël Vanden Heede. “Een dergelijke camera voor automatische nummerplaatherkenning hebben we al op een anonieme wagen, een Volvo waar de camera ingewerkt is in het radiatorrooster. De Skoda is anders op dat vlak. De camera’s zijn op het dak geplaatst en duidelijk zichtbaar. Ze zijn gemonteerd ter hoogte van de lichtbalk. Verder maakt alleen het opschrift ‘politie Mira’ op de zijdeuren vooraan duidelijk dat het om een politiewagen gaat. Het zal ons toelaten om vrij discreet te patrouilleren - van ver lijkt de lichtbalk wat op een bagagedrager - maar tegelijk ook om snel en efficiënt tussen te komen waar nodig.”

2 Je let maar beter op, als je plots het zwarte beest van de politiezone Mira in je achteruitkijkspiegel ziet opdoemen.
Hans Verbeke Je let maar beter op, als je plots het zwarte beest van de politiezone Mira in je achteruitkijkspiegel ziet opdoemen.

Gerechtelijke opdrachten

De nieuwe Skoda RS zal ingezet worden voor dagdagelijkse opdrachten in het verkeer maar ook voor gerechtelijke taken. Indien nodig, kan de wagen wedijveren met elk vluchtend voertuig, als dat nodig is. “Dat vergt ook bekwaamheid en behendigheid van wie achter het stuur zit”, zegt Vanden Heede. “Wagenbeheersing is cruciaal in crisissituaties. Alle leden van onze interventiedienst hebben dan ook een speciale opleiding gevolgd, gedeeltelijk op afgesloten terrein maar ook gewoon op straat, in onze zone. Op basis van de resultaten, maar ook van de persoonlijke interesses is dan bepaald wie met de wagen zal rijden.”

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vince Baldwin

    Met mijn renault megane rs gaan ze me nooit kunnen inhalen. Heb namelijk 270pk.

  • George Van Belle

    bestaan er echt geen andere inzetbare middelen zoals heli of drone zoals steeds te zien in de gespeelde politie series, nee liever terug naar de far west met alle risico's van dien om andere mensen in gevaar te brengen in wagens zonder gepantserde deuren of zijn het dank zij hun bijkomende opleiding super piloten ha ha ha goe bezig

Lees meer