2 In het verleden veroorzaakten trouwstoeten meermaals problemen, zoals hier op  de A12 richting Brussel ter hoogte van Meise. Dit beeld heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met de trouwstoet in Wemmel van afgelopen weekend.
RV In het verleden veroorzaakten trouwstoeten meermaals problemen, zoals hier op de A12 richting Brussel ter hoogte van Meise. Dit beeld heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met de trouwstoet in Wemmel van afgelopen weekend.

Trouwstoet in Wemmel loopt uit de hand: 23 verkeersinbreuken vastgesteld

Rechts inhalen, richtingaanwijzers niet of foutief gebruiken, het verkeer belemmeren, het rode licht negeren en ga zo maar door. De lijst van flagrante verkeersinbreuken gemaakt door een reeks auto’s in een trouwstoet in Wemmel afgelopen weekend is eindeloos. In totaal stelde de politie 23 inbreuken vast. “We zullen de komende weken kordaat optreden tegen joyriders”, waarschuwt de politie. 

Met de lente in aantocht, breekt ook het nieuwe trouwseizoen aan. Ook trouwstoeten en de bijhorende overlast duiken her en der alweer op. Vorige zaterdag kreeg de lokale politie verschillende oproepen van inwoners over roekeloos rijgedrag van een aantal bestuurders die deel uitmaakten van een trouwstoet. “Onze ploegen gingen onmiddellijk ter plaatse, maar de vogels waren al gaan vliegen”, zegt politiewoordvoerder Fred Scrayen van de zone AMOW (Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel). “Camerabeelden bevestigden evenwel de meldingen. Er werden liefst 23 inbreuken op de wegcode vastgesteld. We hebben evenveel processen-verbaal opgesteld en overgemaakt aan het parket." 

Gegeerde fotolocatie

De idyllische ligging van het gemeentehuis van Wemmel – een kasteel in een park – is een gegeerde locatie bij bruidsparen voor fotoreportages. Een bijhorend randfenomeen is echter ook al langer gekend: heel wat trouwers en hun gevolg – veelal uit Brussel – zakken toeterend en in karavaan af naar Wemmel. Daarbij lappen ze dikwijls de verkeersregels aan hun laars. Oud-burgemeesters Marcel Van Langenhove en Chris Andries grepen in het verleden al in en voerden samen met de federale politie doorgedreven controleacties uit aan de invalswegen naar Wemmel. Sindsdien bleef het er heel wat rustiger.

2 Het gemeentehuis van Wemmel is een gegeerde locatie voor fotoreportages voor pasgetrouwde stelletjes.
LUKAS Het gemeentehuis van Wemmel is een gegeerde locatie voor fotoreportages voor pasgetrouwde stelletjes.

“Het is inderdaad een hele tijd beter geweest”, zegt Scrayen. “En in de winter zijn trouwpartijen sowieso minder aan de orde.  Daarom willen we bij deze eerste stoet van het seizoen die zo ontspoort meteen een duidelijk signaal geven: iedereen is welkom bij ons in Wemmel, zolang je je maar aan de regels houden. De meeste bestuurders hielden zich aan de verkeerscode, maar anderen hebben zware inbreuken gepleegd en dat kunnen we niet tolereren.”

Kordate aanpak

“Het is klassiek dat we hiermee bij het begin van de lente geconfronteerd worden. Dat was ook vorig jaar het geval”,  zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (LB WEMMEL). “Het is zaak om dan onmiddellijk zeer daadkrachtig op te treden, dat werkt ontradend. We hebben hierover ook overleg gepleegd met het parket en zij zijn ‘helemaal mee’ om dit zeer snel en kordaat aan te pakken.”

Beelden van de betreffende stoet werden door het parket Halle-Vilvoorde niet vrijgegeven. “Die maken deel uit van het opsporingsonderzoek”, aldus woordvoerder Gilles Blondeau. De lokale politie benadrukt dat ze ook de komende weken nauwgezet zal toekijken op de naleving van de verkeersregels door trouwstoeten.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peirlinckx Danny

    Onze lakse regering is streng tegen eigen volk ,en bepamperd de nieuwe . terwijl zei eens goed op de vingers moeten getikt worden !!

  • Hugo VAN HAEVRE

    Wanneer gaan ze die hun meestal gehuurde auto's eens aanslaan en platpersen zal vlug gedaan zijn met hun show, wat ik het ergst vind, dat zijn allemaal Belgen 4é of 5 é generatie, mooie bewijs dat zij zich niet willen aan passen, en wij worden die aanpassingen moe, om te aanvaarden

Lees meer