Albert Godderis en echtgenote Anna Vanassche op het feest voor hun 77ste huwelijksverjaardag in september 2012. Ze waren toen het langst getrouwde koppel van België.
Vanthuyne Albert Godderis en echtgenote Anna Vanassche op het feest voor hun 77ste huwelijksverjaardag in september 2012. Ze waren toen het langst getrouwde koppel van België.

"Mijn ouders hadden samen zóveel mooie jaren"

ALBERT GODDERIS (101), DIE 77 JAAR GEHUWD WAS, OVERLEDEN

De bekende Geluwse juwelier Albert Godderis (101) is donderdagmorgen overleden. Met zijn vrouw Anna Vanassche, die in 2013 op 105-jarige leeftijd stierf, was hij 77 jaar gehuwd. Ze waren toen het langst getrouwde echtpaar van het land. "Mijn ouders hadden veel mooie jaren samen. Dat zijn herinneringen om te koesteren", zegt dochter Celine.

Een topechtpaar: zo kon je Albert Godderis en zijn echtgenote Anna Vanassche uit Geluwe het best omschrijven. Terwijl zij al in het plaatselijke woonzorgcentrum Ter Beke verbleef, woonde Albert nog thuis in de Ieperstraat. Elke dag ging hij bij haar langs.


Anna was de dochter van de uitbater van café Drie Koningen, later café 't Leeuwke. Albert woonde wat verderop in de Ieperstraat, waar tot vorig jaar Boetiek Passage was. De twee werden al snel een koppel. "In tien seconden waren we verliefd op mekaar", vertelde Albert in september 2012 in deze krant. Toen vond er in Ter Beke een feest voor de 77ste huwelijksverjaardag plaats. "Van mijn moeder mocht ik nog niet trouwen op mijn achttiende en moest ik twee jaar wachten. Het leeftijdsverschil speelde uiteindelijk geen rol meer. Wat de kunst van zo'n ongewoon lang huwelijk is? Ik zal daarop niet antwoorden. Dat is een geheim tussen Anna en mij", glimlachte Albert.

Als een kaarsje

In de Ieperstraat was Albert twintig jaar lang juwelier en horlogemaker. Donderdagmorgen overleed hij in het woonzorgcentrum Rustenhove in Ledegem. "Op 5 september zou hij 102 jaar zijn geworden, maar het heeft niet mogen zijn. Papa is gestorven in mijn armen", vertelt zijn dochter Celine.


"Hij is uitgegaan als een kaarsje, rustig en zonder angst. Mijn vader was wat levensmoe. Hij kon niet meer stappen, zelfs niet meer met een rollator." Zijn honderdste verjaardag vierde Albert nog in zijn woning. "Papa fietste toen nog en reed zelfs met de auto om boodschappen te doen. Een week na zijn honderdste verjaardag voelde hij zich niet goed en werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij kwam terug naar huis en er volgde een nieuwe opname. Uiteindelijk vroeg hij zelf om naar een rusthuis te kunnen gaan", zegt Celine.


"In oktober zou het twee jaar zijn geweest dat hij in Rustenhove verbleef. Vorig jaar vierden we daar al zijn verjaardag en was er taart. Nu zouden we er toch weer een feestje van maken. In Rustenhove was het voor papa allemaal goed wat ze deden. Hij maakte zich er nooit kwaad. Ik ging er vier à vijf keer per week op bezoek, maar sinds zondag was ik overdag voortdurend bij papa", zegt zijn dochter. Behalve Celine kreeg het echtpaar nog een dochter Sabine. Zij overleed negen jaar geleden. Anna en Albert hadden ook vijf kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. De uitvaartdienst voor Albert Godderis vindt in intieme familiekring plaats.

Lees meer