Deze computersimulatie toont de inplanting van het slachthuis op de industriezone, tussen het Albertkanaal en de snelweg E313.
kos Deze computersimulatie toont de inplanting van het slachthuis op de industriezone, tussen het Albertkanaal en de snelweg E313.

Bouw slachthuis stap dichterbij

PROVINCIE LEVERT VERGUNNING AF GEMEENTE GAAT MOGELIJK IN BEROEP

De bestendige deputatie verleent een bouwvergunning aan de NV Sus Campiniae. De bouw van een slachthuis op de site van Bens Vlees in Oevel komt een flinke stap dichterbij. Het Westelse schepencollege overlegt maandag of het in beroep gaat. "We gaan juridisch advies vragen: hebben we slaagkansen?", zegt schepen Iris De Wever (N-VA). Het actiecomité gaat sowieso in beroep tegen de toekenning.

De NV Sus Campiniae, een samenwerking tussen de groep Noordvlees Van Gool en de bedrijven Vanden Avenne en Bens Vlees, wil wekelijks 40.000 varkens slachten in het nieuwe slachthuis. De NV kreeg gisteren een stedenbouwkundige vergunning van de bestendige deputatie. "Sus Campiniae betekent een belangrijke economische meerwaarde voor de regio. Zeker omdat het slachthuis minstens honderd nieuwe banen met zich meebrengt. Wij streven ernaar dit nieuwe slachthuis te bouwen met respect voor het milieu en de buurtbewoners, met wie wij een duurzame relatie willen opbouwen. Vanuit dat opzicht willen wij hinder maximaal voorkomen", zegt Dirk Nelen, directeur van Noordvlees Van Gool. "Als er op een industrieterrein en voldoende verwijderd van de bevolking al geen slachthuis mag komen, mag het nergens komen. Wij zijn blij met de redelijke beslissing van de Antwerpse deputatie."

Banen welkom

Overigens zijn de minstens honderd nieuwe banen die Dirk Nelen aankondigt, hard welkom in de regio. De sluiting van uitlatenproducent Bosal in Oevel kost 350 banen en eind december gaat aardappelverwerker McCain in Grobbendonk dicht. Daar verdwijnen 133 jobs. Om nog maar te zwijgen van de honderden banen die de afgelopen jaren teloor gingen bij onder meer Philips en Henrad.


Willem Migom, woordvoerder van de gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Luk Lemmens (N-VA), verzekert dat de bouwvergunning niet lichtzinnig is toegekend. "Verscheidene adviesinstanties hebben de bezwaren tegen de bouwvergunning onderzocht en daaruit is een gunstig advies gekomen. Dat advies hebben wij gevolgd bij de goedkeuring van de vergunning", motiveert Migom.

Vereisten voldaan

"De aanvraag voldeed aan alle vereisten. Het slachthuis komt op een industrieterrein waar nog andere grote bedrijven gevestigd zijn. De gemeente heeft nu nog een kans om in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar die beroepsprocedure werkt niet opschortend. Ze zal de bouwheer niet kunnen tegenhouden al te starten met de werken", verduidelijkt Migom.

Of de gemeente Westerlo in beroep gaat tegen de bouwvergunning is nog niet duidelijk. "We hebben de uitspraak nog niet officieel ontvangen. Maandag bespreken we de toekenning van de vergunning in het schepencollege. We zullen zeker juridisch advies vragen: hebben we slaagkansen met een beroepsprocedure? We geven nog niet op. Het zal zeker nog enige tijd duren vooraleer het bedrijf een schop in de grond mag steken", reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Iris De Wever (N-VA).

De bekendmaking van de bouwvergunning gaat volgens de schepen gepaard met een wachttijd van 35 dagen. "We gaan volgende week nog eens samenzitten met het actiecomité over een beroep tegen de milieuvergunning die de minister afgeleverd heeft. Voor eind deze maand moeten we een procedure opstarten. We gaan sowieso stappen ondernemen."

Blijven vechten

Het actiecomité gaat al zeker in beroep tegen de stedenbouwkundige vergunning. "Dat is niet meer dan logisch omdat we ook in beroep gaan tegen de milieuvergunning. Het verwondert ons niet dat de bestendige deputatie de bouwvergunning afgeleverd heeft. Eerder heeft ze ook al een milieuvergunning toegekend. We zijn nu bijna ten einde, maar we blijven vechten", zegt liberaal gemeenteraadslid Frans De Cock namens de actievoerders.

Lees meer