4 Nicolas Rogier (18) op zijn laatste schoolfoto.
Lieven Samyn Nicolas Rogier (18) op zijn laatste schoolfoto.

Geliefde KSA-leider (18) komt om na frontale botsing met fiets op snelweg: “Onbegrijpelijk”

Een 18-jarige fietser is vrijdagnacht om het leven gekomen nadat hij op de A19 in Menen werd aangereden door een auto. Nicolas Rogier (18) uit Wevelgem kwam van een fuif, maar waarom hij met zijn fiets op de snelweg reed, is niet duidelijk. Nicolas was zowel thuis, bij de KSA, zijn voetbalploeg als op school een graag geziene gast. “Op Nicolas kon je niet boos zijn”, getuigen papa Kris en mama Kathy.

De 31-jarige automobilist en zijn echtgenote bleven ongedeerd, maar waren wel enorm onder de indruk. De man had de fietser plots voor zich zien opduiken, maar kon hem niet meer ontwijken. De klap was groot, getuige de verbrijzelde autoruit en de schade aan de wagen. De linkerrijstrook van de snelweg bleef enkele uren voor het verkeer richting Kortrijk afgesloten.

4 De klap was zo groot dat de volledige voorruit van de wagen vernield werd.
Lieven Samyn De klap was zo groot dat de volledige voorruit van de wagen vernield werd.

Vragen

Waarom de tiener – op 17 januari pas 18 geworden – met zijn fiets op de snelweg reed, is voor iedereen nog een raadsel. “Hij zou pas om 3.30 uur met vrienden naar huis terugkeren”, vertellen zijn ouders Kris en Kathy. “Blijkbaar is hij vroeger vertrokken. Heeft hij eerst nog iemand vergezeld en is hij daarna de weg kwijtgeraakt? Is hij verloren gereden in het donker? We weten het niet en zullen het misschien nooit weten. Zoals iedere jonge gast zal hij op de fuif wel een pintje hebben gedronken”, gaat Kathy verder. “Ik heb er altijd op gehamerd dat hij niet alleen mocht terugkeren, altijd zijn fietslicht moest aanleggen en voorzichtig moest zijn. Toch was hij alleen op die snelweg... Toen de politie rond 4 uur aanbelde, stond onze wereld stil. Gelukkig kunnen we rekenen op onze vrienden, kennissen en familie. Van Nicolas’ vrienden kregen we ook al veel steunbetuigingen.”

Echte knuffelbeer

“We zijn een fantastische zoon kwijt. Een echte knuffelbeer die positief in het leven stond en er met volle teugen van genoot. Klaar om naar Vives of Howest te gaan, verder te studeren, toegepaste informatica waarschijnlijk. Hij had nog zoveel plannen: met de voetbal naar een tornooi in het buitenland, met de KSA op reis naar Noorwegen, met acht vrienden in september enkele dagen naar de Ardennen, net voor hij zijn hogere studies zou beginnen. Het zou ons cadeau voor zijn achttiende verjaardag worden. Maar al die plannen vallen nu in het water.”

4 De fiets van Nicolas werd tot op de pechstrook geslingerd.
Lieven Samyn De fiets van Nicolas werd tot op de pechstrook geslingerd.

KSA, voetbal, college

Nicolas was leider van de kabouters (eerste leerjaar) bij jeugdbeweging KSA De Vlasbloem in Wevelgem, voetbalde bij de U21 van Racing Lauwe en liep net als zijn zus Morgane (15) school in het Sint-Aloysiuscollege in Menen, waar hij economie-moderne talen volgde. Bij de KSA werden zaterdagnamiddag alle activiteiten opgeschort. “Niemand was in staat een activiteit te leiden”, vertelt hoofdleider Siebert De Winter (22) aangeslagen. “Nicolas was een fantastische leider en vriend, overenthousiast, altijd goedlachs, overal graag bij.” De leiders verzamelden zaterdagnamiddag om ervaringen, gevoelens en anekdotes uit te wisselen.

4 Nicolas Rogier enkele jaren geleden bij de U16 van SC Menen, altijd met zijn typische glimlach.
Maxime Petit Nicolas Rogier enkele jaren geleden bij de U16 van SC Menen, altijd met zijn typische glimlach.

Dat deden ook bestuur, trainer en ploegmakkers van de U21 van Racing Lauwe, waar Nicolas zijn eerste seizoen speelde. Vroeger kwam hij onder andere uit voor SV Wevelgem City en SC Menen. De wedstrijd van de U21 tegen Dosko Beveren zondag is afgelast. “Nicolas lag goed in de groep”, reageert jeugdcoördinator Willy Oosterlinck. “Een kruis over een mooi seizoen tot dusver voor de U21. Onbegrijpelijk dat Nicolas zoiets is overkomen. Hij was een voorbeeld voor zijn leeftijdsgenoten.”

Ook in het Sint-Aloysiuscollege van Menen kwam het nieuws hard aan. “Een groot verlies”, beaamt directeur Mathieu Dehaene. “Nicolas was een toffe, joviale kerel.” De school organiseerde zaterdagnamiddag al een bezinningsmoment op school voor vrienden en klasgenoten. “Om steun bij elkaar te vinden. Zoiets is heftig, voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren.” Er komt een rouwhoekje in een stille ruimte en in overleg met het CLB gepaste begeleiding voor wie het moeilijk heeft.

De afscheidsplechtigheid voor Nicolas zal plaatsvinden op zaterdag 23 februari om 9.30 uur in de aula van het crematorium in Kortrijk. Vrijdag krijgen alle leerlingen van het college in Menen al de mogelijkheid om afscheid te nemen op de speelplaats of tijdens een intiemer moment in de aula.

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rudolf Leplae

    Een drama. Veel sterkte gewenst aan de ouders en aan allen die hem lief hadden.

  • Peggy Geerts

    Onze oprechte deelneming, sterkte aan familie en vrienden

Lees meer