De nieuwe plantvakken in de Neerhofstraat.
Foto Joyce Mesdag De nieuwe plantvakken in de Neerhofstraat.

Nieuwe plantvakken in Neerhofstraat

DOOR PROTEST BUURT WERD AANTAL GEHALVEERD VERLIES VAN 20.000 EURO

De Neerhofstraat in Wevelgem heeft sinds deze week nieuwe plantvakken op de weg, zes in totaal. Vorig jaar deed het gemeentebestuur al een eerste poging met 12 plantvakken, maar die bleken te talrijk en werden na een pak klachten van buurtbewoners opnieuw verwijderd.

"Vroeger stonden er bomen op het voetpad", legt schepen van Openbare Werken Stijn Tant (CD&V) uit. "De wortels van de bomen duwden echter de tegels van het voetpad omhoog, en groeiden tegen ondergrondse kabels. We hebben daarom besloten die bomen te rooien. Omdat we toch wat groen in de straat wilden, en de straat er toch breed genoeg is, hebben we gekozen voor plantbakken, waar we bomen in zouden planten."

Petitie

Buurtbewoners hadden het echter niet meteen voor die 12 plantvakken, en ze startten een petitie die zo goed als elke bewoner van de straat ondertekende.


"Die plantvakken lagen soms tot vlak bij de opritten van de bewoners hier, wat het moeilijk maakte voor hen om hun oprit op en af te rijden, en er waren er gewoon té veel, waardoor je meer moest slalommen dan rechtdoor kon rijden", klinkt het bij de buurtbewoners.


"We hebben uiteindelijk ingezien dat het eerste ontwerp, gedragen door een voltallige gemeenteraad trouwens, geen goed idee was", zegt schepen Tant.

Foute beslissing

"Je moest inderdaad te veel slalommen. Akkoord, deze foute beslissing heeft de gemeente wat centen gekost, een kleine 20.000 euro, en dat is jammer, maar het kan al eens gebeuren dat je een foute beslissing neemt. Dat we uiteindelijk toch onze verantwoordelijkheid hebben genomen, is het belangrijkste."


Dat er nu maar 6 plantvakken zijn, stemt al een groter deel buurtbewoners tevreden, maar niet iedereen.

Ludieke mail

Er doet momenteel een ludieke mail van een bewoner de ronde. Hij beweert onder meer dat de bewoners hun afvalzak zelf naar de Roterijstraat zullen moeten dragen omdat de vuilnisomhaling niet meer door zou kunnen. 'Het is echt heel smal, misschien moeten we met zijn allen een Smartje kopen', of 'Vooral het vak in de bocht was echt origineel en verrassend en een zegen voor carrossiers'.

Volgend jaar bomen

"Er was inderdaad ook een aantal bewoners dat liever helemaal geen bomen meer had in de straat, maar voor hen zullen we inderdaad nooit goed doen", zegt Tant. Er worden volgend jaar bomen geplant in de bakken.

Lees meer