3 .
Hans Verbeke .

Oorverdovend applaus voor verongelukte fietser (18): “Zoals jou maken ze er geen twee meer, Nicolas”

Vele honderden mensen hebben zaterdagvoormiddag in het crematorium Uitzicht in Kortrijk een laatste groet gebracht aan Nicolas Rogier. De populaire KSA-leider uit Wevelgem, 18 pas, kwam een week geleden om het leven toen hij al fietsend op de snelweg gegrepen werd door een auto. “We zullen je missen, de wervelwind in huis”, lieten zijn ouders voorlezen. Vrijwel na elke getuigenisweerklonk spontaan applaus.

Rond de urne werd duidelijk waar de passies lagen van de verongelukte fietser: z’n eigen voetbalshirt, een sjaaltje van Club Brugge, zijn KSA-hemd. “Een bom is op ons gevallen en de brokstukken blijven maar komen”, klonk het bij het begin van de afscheidsplechtigheid. “Zoals jij mensen wist samen te brengen, sta je hier vandaag zelf centraal, helaas.” Nicht Yasmine bracht de eerste getuigenis. De jonge vrouw had het over het mooie karakter van Nicolas, iets wat ook in de andere getuigenissen vaak herhaald werd.

Partyplaat

Zus Morgane liet een tekst voorlezen. “Lieve, lieve broer, waarom ben je zo vroeg moeten gaan? Stilaan komt het besef dat je nooit meer terugkomt. Ik hoop dat je altijd over mij blijft waken, dat je trots op me kunt zijn. Het is waar: we maakten wel eens ruzie, maar op zo’n ontzettend lieve broer kan je niet lang boos blijven.” Kris en Kathy, de ouders van Nicolas, sloten zich daar bij aan, in hun afscheidswoordje dat ze ook lieten voorlezen. “Nicolas, wonder van ons. Wat zouden we graag terugspoelen naar vorige week vrijdagavond, zodat we je konden overtuigen om niet uit te gaan. Maar dat kan helaas niet. We zullen je missen, de wervelwind in huis. Nooit meer naar een pretpark gaan, nooit meer kunnen genieten van je fratsen.” Door de luidsprekers klonk ‘Leef’, van André Hazes jr. Dé partyplaat van dit moment maar heel toepasselijk op Nicolas, die altijd heeft geleefd alsof het zijn laatste dag was.

3 Nicolas Rogier, zoals hij staat afgebeeld op het gedachtenisprentje.
Hans Verbeke Nicolas Rogier, zoals hij staat afgebeeld op het gedachtenisprentje.

“Uitzonderlijke kerel”

Davide Colloart, destijds jeugdtrainer van Nicolas en tegelijk ook zijn mentor, sprak vol bewondering. “Toen ik zes jaar geleden in Wevelgem jeugdtrainer werd van de gewestelijke U13, belandde ik  in een topbende met een grote schare supporters. Eén jongen viel me onmiddellijk op: Nicolas. Hij schitterde, op en naast het veld, door zijn inzet en zoveel meer. Op een keer liet hij me een stukje van z’n hart zien. Zijn oma was gestorven en Nicolas wilde haar graag een eerbetoon brengen, in een shirt dat hij zelf had gemaakt. We organiseerden een minuut stilte voor de match en nadien speelde Nicolas een dijk van een wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal liet hij trots aan de supporters zijn zelfgemaakt shirt zien. Toen besefte ik: dit is een uitzonderlijke kerel. Daarom twijfelde ik ook niet op het moment dat er een kapitein moest aangeduid worden. Onze wegen scheidden intussen, Nicolas werd jongvolwassen. Maar op Facebook wenste hij me nog elke keer een gelukkige verjaardag. En als zijn ‘Brugge’ de grote club uit Brussel had verslagen, jende hij me steevast met een sms. Wat had ik morgen (zondag, na de match tussen Club Brugge en Anderlecht, red.) maar wat graag opnieuw zo’n sms ontvangen…”

Krat bier

Fons Foulon, speler bij Racing Lauwe (de huidige club van Nicolas), blikte terug naar de uren voor het ongeval. “Vrijdagavond was je nog bij ons op training, zaterdagmorgen ontwaakten we met verschrikkelijk nieuws. Je had ons die avond nog op een bak bier getrakteerd, voor je verjaardag. Ik zie je nog arriveren met de fiets, de krat achter op je bagagedrager. Het was nog maar je eerste seizoen bij ons, maar je was in geen tijd geïntegreerd. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe we je zullen missen.” Het lied ‘You’ll Never Walk Alone’, dat volgde, kon niet passender zijn.

Zoon, broer, vriend

Ken Gryson, klasgenoot van Nicolas in het Sint-Aloysiuscollege, sprak vol lof over zijn overleden vriend. “Je was meer dan een leerling. Je was een zoon, een broer, een vriend. Jij wilde van iedere dag het beste maken, je was zo aanwezig, bij alles. We zullen je blijven herinneren als een ster, omdat je zo stralend het leven tegemoet ging.” Andere vrienden van Nicolas haalden herinneringen op aan de vele bezoekjes aan Bellewaerde, zijn favoriete pretpark, de uitstapjes samen, het vieren van het einde van de examens, bij hem thuis. 

3 Nicolas draaide zijn KSA-sjaaltje altijd, zodat de flap op zijn borst kwam te liggen. Z'n makkers deden hetzelfde, tijdens de afscheidsplechtigheid.
rv Nicolas draaide zijn KSA-sjaaltje altijd, zodat de flap op zijn borst kwam te liggen. Z'n makkers deden hetzelfde, tijdens de afscheidsplechtigheid.

Sjaaltje gedraaid

Pakkend was ook de getuigenis vanuit KSA De Vlasbloem. De volledige leidingsploeg ging vooraan de aula staan, dicht bij hun gestorven makker, de armen over elkaars schouders. “Leider Nico”, klonk het, eerst zacht en dan fors, terwijl z’n makkers zachtjes heen en weer wiegden. Eindigen deden ze door hun sjaaltje te draaien, met de flap naar voor. “Zoals jij altijd deed.” Tientallen KSA-ers van andere afdelingen, die ook naar het crematorium waren afgezakt, toonden zich solidair.

Edward Debaere, de beste vriend van Nicolas, kwam als laatste aan het woord. “Nico, al acht jaar deden we bijna alles samen. Zoals jou gaan ze er geen twee meer maken. Wie had kunnen denken dat we hier vandaag zoveel tranen voor jou zouden laten?” De afscheidsplechtigheid eindigde met een oproep van de ouders, Kris en Kathy. “Laat Nicolas niet vergeten worden. Bezoek ons, in de komende dagen, weken, maanden. Om over hem te praten, om herinneringen te delen. We kijken ernaar uit.” De staande ovatie achteraf klonk oorverdovend.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annelies Stroobant

    Anthony... Hij reed met zijn fiets op de autostrade... Kan die chauffeur ook niet veel aan doen he... Vooral veel sterkte aan de familie,vrienden maar ook de chauffeur!!!

  • Jean-Marie Devos

    innege deelneeming met jullie rouw

Lees meer