5 Vandaal slaat tientallen grafzerken op nieuwe begraafplaats Wevelgem kapot.
Alexander Haezebrouck Vandaal slaat tientallen grafzerken op nieuwe begraafplaats Wevelgem kapot.

Vandaal slaat dertigtal grafzerken op nieuwe begraafplaats in Wevelgem kapot

Op de nieuwe begraafplaats langs de Moorselestraat in Wevelgem zijn zeker 35 grafzerken beschadigd. Het gaat vooral om herdenkingsplaatjes, bloempotten en foto’s van overledenen die werden kapot gemaakt. “We tillen hier heel zwaar aan”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). De politie is een onderzoek gestart.

“We kregen maandag een melding binnen dat verschillende grafzerken op de nieuwe begraafplaats gevandaliseerd werden”, stelt burgemeester Jan Seynhaeve. De meeste kapotte grafzerken bevinden zich op het grasveld aan het water, een deel van de kapotte grafstenen belandde in de vijver.

5
Alexander Haezebrouck

“Schandalig”

“Het lijkt wel of iemand met een hamer doelbewust verschillende grafzerken kapot heeft geslagen”, vertelt een voorbijgangster. “Het is schandalig, wie doet nu zoiets?” Het gaat vooral om grafzerken waarvan de herdenkingsplaatjes, ingewerkte foto’s in glas, bloempotten en andere zaken errond doelbewust kapot werden geklopt. 

“We gaan alle families van de getroffen grafzerken verwittigen”, aldus de burgemeester. “Het is uiteraard een zeer spijtige zaak voor alle families. Ook het graf van mijn eigen vader werd beschadigd.” De stadsdiensten zijn intussen begonnen met opruimen.

5
Alexander Haezebrouck

Dader op het spoor

“We hebben eerder al wel eens problemen gehad op het de nieuwe begraafplaats, maar dan ging het meestal om kleine diefstallen”, vervolgt Seynhaeve. “Wat nu gebeurd is, is nog een grote stap erger. De politie is op de hoogte en onderzoekt de zaak. Naar ik verneem hebben ze ook al een duidelijk spoor naar de dader. Als we effectief weten wie het is, gaan we die persoon toch ook duidelijk maken dat zo’n zaken absoluut niet kunnen.” 

Vermoedelijk gaat het om een jongere die de vandalenstreken heeft aangericht. “We hopen dat de verzekeringen van de getroffen families zullen tussenkomen om de schade te vergoeden. Eens de dader gevonden is, kan dat eventueel op hem of haar verhaald worden.”

5
Alexander Haezebrouck
5
Alexander Haezebrouck

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • monique bolen

    In plaats van begraafplaats is het een doorgang voor fietsers, bromfietsen en vrijende jongeren, als ik het graf bezoek van mijn ouders die daar ten grave zijn gedragen ben ik steeds verwonderd wat daar al rond hangt.

  • Koen Haren

    Als we effectief weten wie het is, gaan we die persoon toch ook duidelijk maken dat zo’n zaken absoluut niet kunnen. Met een wijzende vinger en zeggen dat mag niet?

Lees meer