De tijdelijke verkeerslichten op de Watertorenlaan vergroten het fileleed alleen maar.
Foto Lukas De tijdelijke verkeerslichten op de Watertorenlaan vergroten het fileleed alleen maar.

Proefopstelling veroorzaakt extra verkeershinder

Het fileleed op de Van Dijcklaan in het centrum van Zaventem is sinds de invoering van de proefopstelling met verkeerslichten ter hoogte van de Watertorenlaan alleen maar toegenomen. Op sociale media regent het dan ook negatieve reacties. Volgens burgemeester Holemans zal de gemeente rekening houden met de mening van de burgers, die hun opmerkingen tot eind deze maand kunnen indienen.

Midden september trad de tijdelijke proefopstelling met verkeerslichten op het kruispunt van de Parklaan met de Watertorenlaan in voege. De lichten kwamen er omdat wat verderop in de Steenokkerzeelstraat en een gedeelte van de Hoogstraat eenrichtingsverkeer ingevoerd werd.


Daarmee - en met het aanbrengen van fietssuggestiestroken - wil de gemeente de omgeving van het Koninklijk Atheneum en de Zavo-school veiliger maken voor zwakke weggebruikers.

30 minuten over één km

Maar al vanaf dag 1 zorgde dat voor een pak extra verkeershinder in het centrum van Zaventem.


Vooral tijdens de spitsuren stonden er lange files op de Van Dijcklaan en op de Parklaan. Zo deden autobestuurders maar liefst 30 minuten over een afstand van amper één kilometer.


"Ik wil benadrukken dat het om een proefopstelling gaat", zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld).


"Ik roep onze inwoners op tot eind deze maand hun bevindingen over te maken. Op basis daarvan zullen we bekijken wat er veranderd moet worden. Zo kunnen we de verkeerslichten bijvoorbeeld beter afstellen, want dat is nog niet gebeurd."

Vijftig klachten

Aanvankelijk zou de proefopstelling tot eind deze maand blijven staan, maar mogelijk blijft alles nog wat langer behouden. "Het zou namelijk zonde zijn om de wegmarkeringen, verkeersborden en -lichten weg te halen om ze enkele weken later misschien terug te moeten plaatsen", aldus nog Holemans.


Volgens de dienst Mobiliteit werden op één maand tijd slechts vijftig klachten overgemaakt aan de gemeente. De meningen zijn volgens de dienst min of meer verdeeld. De negatieve reacties gaan vooral over het fileleed op de Van Dijcklaan/Parklaan. (RDK)

Lees meer