3 De stakers bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert in Mortsel sloten de straten af.
Filip Spoelders De stakers bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert in Mortsel sloten de straten af.

Acties overal in zuidrand voelbaar

VAKBONDEN AGFA-GEVAERT SLUITEN STRATEN ROND FABRIEK AF

De Antwerpse zuidrand ontsnapte gisteren niet aan de provinciale stakingsdag. Agfa-Gevaert, een van de grootste werkgevers in de regio, ging al plat vanaf 4 uur 's morgens. De stakers stloten ook de straten rond het bedrijf af. Ook bij het openbaar vervoer en heel wat KMO's, winkels en rusthuizen hielden werknemers acties.

De fabriekspoorten bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert gingen al op slot om 4 uur 's ochtends. Niemand kwam erin bij de multinational, zoals de vakbonden op voorhand hadden aangegeven. "Maar er waren ook geen werkwilligen: geen arbeiders, maar ook geen bedienden of kaderleden. Dat is uniek en zegt veel", vertelt vakbondsman Yves Van Antwerpen (ACV), die spreekt over een geslaagde actie. "Eerder dit jaar hebben wij al stevig actie ondernomen om de regeling van het brugpensioen bij Agfa-Gevaert aan te vechten. Bepaalde toegevingen die we bij van de directie hebben afgedwongen, dreigen we nu weer kwijt te spelen door de besparingsplannen van de regering." Verschillende manifestanten die met één voet in hun pensioen staan, moeten plots vier jaar extra werken.

3 De stakerspost bij Hansen Industrial Transmission, een grote tandwielkastenfabriek in Edegem.
Marc De Roeck De stakerspost bij Hansen Industrial Transmission, een grote tandwielkastenfabriek in Edegem.

Steun en onbegrip

De vakbonden van Agfa-Gevaert blokkeerden ook het kruispunt van de Septestraat met de Oogststraat en de Hendrik Kuijpersstraat. Al het verkeer moest rechtsom keren. De reacties van de passanten waren uiteenlopend. Sommige mensen kwamen een praatje slaan met de militanten om hen te steunen, terwijl anderen uit de wagen stapten om het nut van de actie te vragen. "Hoe kunnen we onze kinderen nu aan school afzetten?", "Wat haalt dit uit?" en "Ik moet wél gaan werken", klonk het.


Bij tandwielkastenfabriek Hansen Industrial Transmission - een groot bedrijf in Edegem - voerde het personeel ook actie. In tegenstelling tot bij Agfa-Gevaert mochten werkwilligen wel binnen. De vakbonden waren ook hier goed vertegenwoordigd. "Veel werkwilligen waren er niet. We kunnen stellen dat van de 300 werknemers er 30 aan de slag zijn gegaan. Bij de arbeiders waren er bijna geen, bij de bedienden iets meer", reageert woordvoerster Lena De Wachter. "Dat is natuurlijk niet leuk voor ons bedrijf. De actie zal leiden tot een groot verlies, al kunnen we daar nog geen concreet cijfer op plakken."


In Wommelgem werd het werk neergelegd bij vleesverwerkend bedrijf Pluma. Het bedrijventerrein werd afgesloten. De KMO-zones Pauwhoeve en Satenrozen in Kontich kregen eveneens te maken met blokkades.


De stakingsdag was ook voelbaar in sectoren buiten de industrie. In Wijnegem kwam er geen enkel schip door het sluizencomplex. Omdat het openbaar vervoer plat lag, hadden veel pendelaars hun voorzorgen genomen. De carpoolparking in Boechout, die op gewone dagen zo goed als vol staat, bleef nu bijna leeg. Nog in Boechout bleef supermarkt Delhaize in de Alexander Franckstraat dicht. Terwijl in Aartselaar de witte sector van zich liet horen, met een korte actie bij rusthuis Zonnetij.

3 De vakbondsleden op het afgesloten kruispunt bij Agfa-Gevaert.
FSL De vakbondsleden op het afgesloten kruispunt bij Agfa-Gevaert.

Lees meer