6 Eén van de hallen in het gerenoveerde Shopping Center. De harde banken van weleer zijn vervangen door malse, krullende zetels met kussens.
Benoit De Freine Eén van de hallen in het gerenoveerde Shopping Center. De harde banken van weleer zijn vervangen door malse, krullende zetels met kussens.

Shopping Center droomt van derde verdieping

PAS GERENOVEERD WINKELCENTRUM WIL IN 2018 VERDER UITBREIDEN

De grondige facelift van het Wijnegem Shopping Center is nog maar pas klaar of directeur Jeroen Hafkamp droomt al van verdere uitbreiding. "Al onze panden zijn verhuurd en we hebben een lange wachtlijst. Een derde verdieping bijbouwen is dus zeker een optie."

Het Wijnegem Shopping Center viert het einde van lange verbouwingswerken. Het grootste winkelcentrum van de Benelux is de afgelopen twee en een half jaar uitgebreid naar 250 winkels en heeft een grondige facelift gekregen."Toen we begonnen zei iedereen dat het shopping center deze werken niet nodig had. Maar nu beamen ze allemaal dat het dringend nodig was", lacht directeur Jeroen Hafkamp.


Eigenaars Royawyn nv (AXA Belgium nv) en RPFFB Belgium Branch (CBRE Global Investors) begonnen in 2012 aan het ambitieuze project. Het winkelcentrum kreeg er een vleugel bij en de bestaande gangen kregen een volledige restyling. Zo werden de balustrades op de eerste verdieping en de houten zitbanken vervangen. "We zijn overgegaan naar zachte, ronde vormen. De verlichting is verbeterd en de palmbomen zijn weggehaald. Op die manier zijn de gangen een stuk overzichtelijker geworden en ogen ze veel ruimer", vertelt Hafkamp.

6 Jeroen Hafkamp bij een digitaal infobord. "Je kan aanduiden naar welke winkel je wil gaan en dan krijg je een route te zien. Ook de dienstregelingen van de bussen en trams zijn er te vinden."
Benoit De Freine Jeroen Hafkamp bij een digitaal infobord. "Je kan aanduiden naar welke winkel je wil gaan en dan krijg je een route te zien. Ook de dienstregelingen van de bussen en trams zijn er te vinden."

50 miljoen euro

Het winkelcentrum werd ook gemoderniseerd. De oude vuilnisbakken werden vervangen door gescheiden bakken. Ook gratis wifi, waar meer dan 10.000 mensen gebruik van kunnen maken, behoort nu tot de service.


De werken hebben maar liefst 50 miljoen euro gekost. "We hebben ervoor gezorgd dat de overlast voor handelaars zo beperkt mogelijk bleef. Zo hebben we veel werken 's nachts uitgevoerd. In totaal is er 700 nachten van 20 uur tot 6 uur gewerkt. Dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Maar we zijn binnen het budget gebleven."


Ook al is dit grootschalige project nog maar net achter de rug. Hafkamp droomt al verder over een mogelijke derde verdieping. "We kunnen niet verder meer in de breedte gaan. Maar al onze infrastructuur is voorzien op verdere uitbreiding in de hoogte. Maar als we een verdieping bijbouwen, komt er een extra oppervlakte van zo'n 12.000 vierkante meter bij. Momenteel zijn al onze panden verhuurd en hebben we een lange wachtlijst van zaken die hier willen openen. We denken dus al voorzichtig na over verdere uitbreiding. Dit zal waarschijnlijk zijn voor de periode 2018-2022."


Het einde van de werken wordt tijdens de hele maand september gevierd over de naam Feestlift. Vandaag trakteert het Shopping Center de buurt op een gratis optreden van dj Regi. Tijdens de rest van de maand september kunnen bewoners deelnemen aan heel wat activiteiten rond mode, interieur, multimedia en eten. Gedurende de feestweken kan iedereen zelf een origamikunstwerkje met persoonlijke boodschap maken. Alle kunstwerkjes zullen daarna als één groot kunstwerk opgehangen worden op een centrale plaats in het winkelcentrum.

6 De twee fonteinen van het centrum zijn volledig vernieuwd tot de Zenfontein en Waterboat. "Dit zijn mooie ontmoetingsplaatsen waar mensen ook tot rust kunnen komen."
Benoit De Freine De twee fonteinen van het centrum zijn volledig vernieuwd tot de Zenfontein en Waterboat. "Dit zijn mooie ontmoetingsplaatsen waar mensen ook tot rust kunnen komen."
6 De gloednieuwe kinderhoek: het kindertreintje werd vervangen door een nieuwe interactieve animatiezone met bewegende diertjes op de grond.
Benoit De Freine De gloednieuwe kinderhoek: het kindertreintje werd vervangen door een nieuwe interactieve animatiezone met bewegende diertjes op de grond.
6 De toiletten werden ook grondig vernieuwd en zijn voortaan gratis. "Er zit geen toiletvrouw meer, maar ze worden wel de hele dag door schoongemaakt door het personeel."
De Freine De toiletten werden ook grondig vernieuwd en zijn voortaan gratis. "Er zit geen toiletvrouw meer, maar ze worden wel de hele dag door schoongemaakt door het personeel."
6 Op de parking staan vier laadpunten voor elektrische wagens en 16 voor elektrische fietsen. "Voor fietsen blijft het zeker gratis. Voor auto's is dit een proefproject."
De Freine Op de parking staan vier laadpunten voor elektrische wagens en 16 voor elektrische fietsen. "Voor fietsen blijft het zeker gratis. Voor auto's is dit een proefproject."

Lees meer