Youssef El Mousaoui sukkelde drie jaar lang met een depressie.
Foto Klaas De Scheirder Youssef El Mousaoui sukkelde drie jaar lang met een depressie.

Komiek lacht met eigen depressie

NIEUWE SHOW YOUSSEF EL MOUSAOUI VANAVOND IN AVANT-PREMIÈRE

Een zelfmoordbrief, inbraken, een echtscheiding en nog meer zwarte sneeuw. Géén thema's voor een comedy-show denk je, maar Youssef El Mousaoui koppelt vanaf vanavond in zijn nieuwe show 'Helemaal Alleen' zijn tragisch levensverhaal aan humor.

Drie jaar heeft Youssef gevochten tegen een depressie. "Dat is begonnen met een echtscheiding. Financieel stond het water me meermaals aan de lippen. De rekeningen bleven liggen en ik had het ook te laat door. Er werd beslag gelegd op mijn loon en behalve mijn ex en mijn dochtertje was ik dus ook al mijn materiële bezittingen kwijt. Stilaan ben ik in een diepe depressie gesukkeld. Eigenlijk ben ik er nu pas stilletjes aan het uitkruipen."


Tijdens de feestdagen nog had hij een burn-out. "Dat voelde ik met oudjaar in Keulen. Allemaal vrouwen rondom mij, en ik heb er geen één aangeraakt." Een grap die hij ook in zijn nieuwe show gebruikt. Ondanks zijn zwarte periode is de komiek wel blijven optreden. "Ik moest wel, ik had het geld nodig. Ik was zo goed als dakloos. Nog twee weken en ik had effectief op straat moeten gaan leven. Jaren droeg ik dezelfde kleren, gewoon omdat ik gewoon geen nieuwe kon kopen. Ik bleef maar werken en toen zijn de zekeringen gesprongen: het licht ging letterlijk uit", beschrijft hij zijn donkerste periode. "Nu weet ik pas écht wat het betekent om 'zwarte sneeuw' te zien. Ook al is het zomer. Het blijft donker. Ook mijn eetlust was volledig weg."

Perfectionistisch

Eigenlijk had de stand-upcomedian al een volledige show gereed. Maar die ging plots de vuilbak in. Youssef verwerkte zijn tegenslagen in een gloednieuw werkstuk. In 'Helemaal Alleen' transformeert hij de droevigste passages uit zijn leven tot hilarische, maar tegelijk herkenbare verhalen. El Mousaoui start zijn show vanavond in avant-première in De Kern in Wilrijk. "Ik heb al wel wat try-outs gedaan en ze zijn zeer geslaagd, maar ik ben perfectionistisch. Ik blijf herschrijven en herschrijven. Ik ben best nerveus voor deze show, want het heeft zich hier allemaal afgespeeld. Ik woonde op het Nachtegalenhof, voor buitenstaanders ongekend maar hier in Wilrijk weet iedereen wat ik bedoel. Dat maakt deze show extra moeilijk," vertelt hij. "Ik hoor van mensen dat ze zich herkennen in verschillende onderdelen. Dat is ook een beetje mijn bedoeling. Ik wil het ook bespreekbaar maken. Zo wil ik de show, in een aangepaste versie, ook naar kinderen brengen. Veel van onze jongeren worstelen met zelfmoordgedachten, ik hoop ook hen te bereiken."


In de show neemt hij dan ook afscheid met een zelfmoordbrief. "De brief is fictief en humoristisch, maar ik heb zo'n brief talloze keren echt geschreven. Ik heb op een dak gestaan, ik heb aan mijn raam gestaan. Ik heb vaak aan zelfmoord gedacht, maar op één of andere manier kreeg ik op het juiste moment telefoon van vrienden. Het zijn mijn vrienden die me gered hebben. Pas op, er zijn ook veel vrienden weggevallen. Ik heb zoveel vrienden als ik euro's heb. Hoe armer ik werd, hoe minder vrienden ik bleek te hebben. Er zijn er enkele die mij echt gesteund en geholpen hebben."

Goesting

Nu gaat het stilletjesaan beter met de comedian. Hij heeft opnieuw contact met zijn zesjarig dochtertje, woont in Berchem, en werkt zich nog steeds te pletter. "Ik heb er zin in. Het gaat stilaan beter. Dat mag na die zware jaren. Ik ben altijd actief gebleven. Ik ben bijvoorbeeld echte daklozen gaan helpen, omdat ik wist hoe erg het kon zijn. Ik heb nieuwe kleren kunnen kopen en de oude ga ik weggeven. Elke keer als ik die kleren zie, denk ik aan de miserie. Die moeten dus de deur uit." Tickets via CC De Kern.


Meer info via www.123comedyclub.be

Lees meer