De 20-jarige Yanni (links) leert turnen in Tervuren.
Foto Galicia De 20-jarige Yanni (links) leert turnen in Tervuren.

"Eindelijk aandacht voor G-sport"

MENSEN MET VERSTANDELIJKE BEPERKING KUNNEN VOLOP SPORTEN

Sportregio Vlaams-Brabantse Ardennen organiseert voor het eerst gecoördineerde sportlessen voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. In Zaventem worden zwemlessen gegeven, in Hoeilaart badminton en in Tervuren turnen. "Het was hoog tijd dat aandacht besteed werd aan G-sport", klinkt het.

Jarenlang was het voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking moeilijk om in onze regio een sportclub te vinden waar ze zich konden uitleven. In januari van dit jaar namen Eurogym Tervuren en Nero's badmintonclub Hoeilaart het heft in handen om G-sportlessen te organiseren, maar die lessen stonden los van elkaar. Sinds begin deze maand wordt alles echter gecoördineerd door Sportregio Vlaams-Brabantse Ardennen, waartoe de gemeenten Zaventem, Hoeilaart, Tervuren, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Huldenberg en Overijse behoren. Zo start vandaag ook de eerste les van het G-zwemmen voor kinderen van 6 tot 18 jaar in het zwembad van Zaventem.


"Er was te weinig aanbod aan sporten voor mensen met een verstandelijke beperking", weet ook sportschepen Erik Rennen (N-VA). "Toen de vraag van de Sportregio Vlaams-Brabantse Ardennen kwam om ons zwembad te mogen gebruiken voor de lessen, hebben we niet getwijfeld. Het is belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan de G-sporten."

Turnles

In Tervuren waren ze afgelopen weekend dan weer niet aan hun proefstuk toe. Daar wordt het G-turnen ondertussen al enkele maanden gegeven. De 20-jarige Yanni is één van de turnsters die elke zaterdagmiddag deelneemt aan de lessen van Eurogym Tervuren. "Het is heel leuk dat dit georganiseerd wordt", klinkt het. "We moeten altijd even opwarmen en nadien mogen we een leuk parcours afleggen."


"Yanni kijkt enorm uit naar haar wekelijkse sportnamiddag", vult mama Ann Van Hoof aan. "Elke zaterdag staat ze enkele uren voor aanvang van de les al te popelen om haar turnkleren aan te mogen doen. Tijdens het turnen wordt elke vezel in haar lichaam gestimuleerd en dat heeft een positieve impact op haar. Het is fantastisch dat het project nu ondersteund wordt door de provincie en Sportregio Vlaams-Brabantse Ardennen, want de G-sport kreeg veel te weinig aandacht. Dat twee jonge meisjes van de turnclub zich bovendien over de kinderen ontfermen, is schitterend."


Ondertussen krijgen de sporten ook meer financiële steun van allerlei instanties. Zo wordt het G-zwemmen gesponsord door Lions Club Zaventem National Airport - Erasmus. "Tot nog toe werd er te weinig geïnvesteerd in G-sporten", zegt Marinus Van Greuningen. "Daarom hebben we besloten om dit sportieve initiatief de komende jaren een duwtje in de rug te geven."


Het G-zwemmen voor kinderen met een verstandelijke beperking vindt elke maandag van 18 tot 19 uur plaats in zwembad De Motte in Zaventem. De lessen G-turnen, eveneens voor kinderen, worden elke zaterdag van 17 tot 18 uur gegeven in het GITO in Tervuren, terwijl het badminton voor volwassenen elke maandag van 16 tot 17 uur in sporthal Koldam plaatsvindt. Er kunnen steeds proeflessen genomen worden.

Lees meer