De Motte opnieuw onverwacht dicht

NA LOSHANGENDE LAMPEN NU OOK PROBLEMEN MET PLAFONDTEGELS

Zwembad De Motte heeft al voor de tweede keer dit jaar de deuren onverwacht moeten sluiten. Nadat er in januari problemen waren met de lampen, zijn het nu loshangende plafondtegels die de veiligheid hypothekeren. Het bad blijft al zeker tot 17 december dicht.

In januari werden nog nieuwe lampen in het zwembad opgehangen, maar nu zijn er problemen met de plafondtegels.
Lukas In januari werden nog nieuwe lampen in het zwembad opgehangen, maar nu zijn er problemen met de plafondtegels.

Wie gehoopt had om na de sluiting van het Begijntjesbad in Overijse te kunnen verkassen naar Zaventem voor een frisse duik, is eraan voor de moeite. Zondag ging De Motte immers dicht, en dat voor minstens twee weken. "Enkele maanden geleden werden de hanglampen vervangen door ledverlichting, omdat de bouten van die lampen verroest waren", zegt sportschepen Erik Rennen (N-VA). "Tijdens die werken werden verschillende plafondtegels weggehaald en daaruit bleek dat er ook daar problemen waren met de bouten. Op sommige plekken werd roest vastgesteld, op andere plaatsen bleek dat er jaren geleden te weinig bouten gebruikt werden."

Aanvankelijk wilde de gemeente de herstellingswerken pas tijdens de jaarlijkse sluiting in september 2019 laten uitvoeren, maar uiteindelijk kan er dan toch niet meer gewacht worden. "In het kader van de openbare aanbesteding hebben we verschillende firma's aangeschreven, en één van die bedrijven kwam enkele weken geleden langs om na te gaan hoe groot het probleem was", vervolgt Rennen. "Het plafond werd op verschillende plaatsen open gemaakt, waarna men tot de vaststelling kwam dat er op meerdere plaatsen problemen met de bouten waren. Daarom hebben we beslist om de werken nu al uit te voeren. De kans is immers groot dat wanneer één van de plafondtegels los komt te hangen, ook omliggende tegels naar beneden donderen. Dat risico willen we niet lopen."

Weg met het water

Concreet zal er al zeker tot 17 december niet gezwommen kunnen worden. In het kader van de werken moet het bad immers droog komen te staan. Daarna moet het dan weer opnieuw gevuld worden, en zijn er nog enkele dagen nodig om dat nieuwe water weer op temperatuur te laten komen. "Omdat de zwemclubs en de scholen nog zeker twee weken gebruikmaken van De Motte, wilden we de werken op 17 december laten starten", klinkt het. "Maar als er dan wat kleine problemen zouden zijn, dan dreigen we in het bouwverlof terecht te komen en zou de sluitingsperiode kunnen uitlopen. Dat willen we absoluut vermijden en daarom startten de werkzaamheden maandag al."

De sluiting is niet alleen voor de Zaventemse zwemclubs slecht nieuws, maar ook voor Zoro Zwemteam uit Overijse. Die club zou normaal vanaf deze week uitwijken naar onder meer Zaventem omdat er in het eigen Begijntjesbad renovatiewerken op til zijn. "Door deze onverwachte sluiting moeten twee groepen tijdelijk uitwijken naar Heverlee, waar ook andere groepen in de komende maanden zullen zwemmen", zegt secretaris Joris Kelchtermans.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer