Zwemmen Zaventemnaars straks
in nieuw zwembad?

Zo goed als alle partijen voor vervanging verouderd De Motte

Binnen enkele jaren nemen we wellicht een duik in het nieuwe zwembad van Zaventem. Dat mogen we toch verwachten als we de verkiezingsprogramma’s doornemen. Bij Open Vld en N-VA zijn de plannen al vrij concreet, terwijl CD&V en Pro Zaventem de kat uit de boom kijken. Oppositiepartij Leef! waagt zich liever niet aan een sprong in het diepe.

Het huidige zwembad De Motte kreeg onlangs nieuwe verlichting, maar nadert stilaan het einde van zijn levensduur.
Lukas Het huidige zwembad De Motte kreeg onlangs nieuwe verlichting, maar nadert stilaan het einde van zijn levensduur.

Het gemeentelijk bad De Motte werd begin jaren 70 gebouwd en kreeg in 1992 een fikse opknapbeurt. Sindsdien moet het bad het met wat oplapwerken en structurele onderhoudsbeurten stellen. “De levensduur van het zwembad nadert stilaan zijn einde”, zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld). “Het kan misschien nog een tiental jaar mee en daarom is het belangrijk om nu al de eerste plannen voor een nieuw bad te maken. De ideale locatie is de open ruimte achter de sporthal in de Quinkenstraat. We hebben die gronden enkele jaren geleden al aangekocht. Idealiter gaan we in zee met Sportoase, maar tegelijkertijd moeten we erover waken dat zo’n samenwerking met een privépartner niet in het nadeel is van de Zaventemnaar. Zo moeten onze inwoners aan een lager tarief kunnen zwemmen dan mensen van buiten de gemeente. Het zwembad zou deel kunnen uitmaken van een breder sportaanbod in de Quinkenstraat.”

Vijftigmeterbad

Ook voor N-VA is een nieuw zwembad een van de speerpunten voor de volgende legislatuur. “De bouw van een bad van vijftig meter moet een antwoord bieden op de capaciteitsproblemen op het vlak van zwemwater", zegt lijsttrekker Erik Rennen. “Van zo'n zwembad worden niet alleen de competitiezwemmers beter, maar vooral ook de recreatieve baantjestrekkers en de zwemscholen. Voorts zal bestudeerd worden of er een recreatiebad met glijbanen en een ruime wellnessruimte kunnen geïntegreerd worden in het complex. Op termijn heeft onze gemeente ook nood aan een nieuwe sporthal, die op dezelfde site als het zwembad kan komen. We denken tot slot ook aan een professionele klimzaal.”

“Een nieuw zwembad zal nog niet voor deze legislatuur zijn”, zegt CD&V-lijsttrekker Bart Dewandeleer. “Maar we zijn wel bereid om een sportinfrastructuurplan op te stellen dat over meerdere bestuursperiodes kan lopen. We zullen daarbij evenwel kiezen voor een zwembad op Zaventemse maat en een nieuwe sporthal boven een vijftigmeterbad. Er is nood aan een haalbaar sportbeleid, niet aan megalomane beloftes.”

Ook Amy Gille van Pro Zaventem vindt een Olympisch bad overbodig. “Maar er is wel nood aan een nieuw zwembad. Daarbij is het belangrijk dat er een apart instructiebad komt zodat er zwemlessen op een degelijk niveau gegeven kunnen worden. Of dat met een private partner moet, is iets wat bekeken zal worden.”

Bij Leef! is een nieuw zwembad tot slot geen verkiezingsthema. “En al zeker niet met een privépartner, want dat zal voor de Zaventemnaar veel te duur worden”, meent lijsttrekker Imelda De Maegd.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer