2 Dierickx NV heeft meteen de samenwerking stopgezet nadat ze de beelden gezien hebben.
Geert De Rycke Dierickx NV heeft meteen de samenwerking stopgezet nadat ze de beelden gezien hebben.

Zeels vleesverwerkingsbedrijf zet samenwerking met Duits slachthuis stop na gruwelijke beelden

Een dierenrechtenorganisatie heeft hallucinante opnames gemaakt in een slachthuis in Bad Iburg in Duitsland. Dat slachthuis levert onder meer ook vlees aan vleesgroothandel Dierickx in Zele. Dierickx NV laat in een persbericht weten dat ze al sinds vorige week op de hoogte zijn van de situatie en dat ze de samenwerking onmiddellijk hebben stopgezet. “Wij zijn geschokt en keuren dit ten stelligste af”, klinkt het.

De beelden werden undercover genomen door SOKO Tierschutz in het slachtuis Karl Temme. De beelden werden ook uitgezonden op een Duits televisiekanaal en geraakten nu ook tot bij ons in het land. De beelden tonen hoe afgedankte melkkoeien zo ziek of verzwakt zijn dat ze met een lier uit de transportwagen het slachthuis ingesleept worden. Met elektrische veedrijvers wordt op de dieren gestoken, maar de dieren geraken niet meer overeind. Sommige dieren waren ook al overleden onderweg naar het slachthuis. Er werd dan een noodslachting op uitgevoerd, waarna ze zo werden binnengebracht. 

Het vlees van die dieren die daar geslacht werden, kwam ook deels bij vleesverwerkingsbedrijf Dierickx NV terecht in de Baaikensstraat in Zele. Het bedrijf bevestigt dat ze een samenwerking hadden met het bewuste slachthuis. “Maar die werd vorige week al bewust stopgezet na het zien van de gruwelijke beelden”, aldus het bedrijf. 

2 De dieren worden aan een lier verder getrokken.
SOKO Tierschutz De dieren worden aan een lier verder getrokken.

“Wij hebben met Dierickx NV een certificeringsovereenkomst met al onze leveranciers. Deze beelden tonen een duidelijk inbreuk op deze overeenkomst. Daarom hebben wij beslist met onmiddellijk ingang de samenwerking stop te zetten”, klinkt het. Het bedrijf zelf was erg geschokt door de beelden die ze te zien kregen. “Wij hebben een charter ondertekend van de sectorfederatie Febev en streven ten allen tijde naar het beste voor de dieren”, besluit het bedrijf.

Ook kalveren worden naar het slachthuis gebracht. Daar worden ze uit de wagens gegooid en aan hun oren verder getrokken. De organisatie die de beelden filmde, werkt samen met de Duitse autoriteiten om de criminele praktijken op te lossen. Het slachthuis in kwestie is inmiddels ook gesloten.

Erwin Vermeulen van Animal Rights vindt de beelden een schande ten opzichte van de hele vlees- en zuivelindustrie. “De industrie produceert voortdurend zieke, gewonde en uitgeputte dieren”, aldus Vermeulen. “Wij vragen ons ook af waar het vlees allemaal kan zijn terechtgekomen in België. Wij hebben aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) tekst en uitleg gevraagd”, klinkt het. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Stephan Coorevits

    Ja het is heel erg ,stel u eens voor dat koeien dit met ons deden? 1 ding is zeker , mensen zullen nooit stoppen met vlees eten en weten liever niet hoe en waar het vandaan kwam

Lees meer