Maria Hermans, mama van Falco, ondertekent het SAVE-charter. Ook de burgemeester, schepenen en de korpschef ondertekenden het document.
Foto De Bleser Maria Hermans, mama van Falco, ondertekent het SAVE-charter. Ook de burgemeester, schepenen en de korpschef ondertekenden het document.

Zele tekent voor veiliger verkeer

OUDERS VERONGELUKTE TIENER BLIJ MET REALISATIE SAVE-CHARTER

Zele gaat zijn beleid rond verkeersveiligheid verbeteren. Dat heeft het bestuur beloofd bij de ondertekening van het SAVE-charter. De verbintenis kwam er op vraag van de ouders van de verongelukte Falco Christiaens.

Het gemeentebestuur van Zele heeft het SAVE-charter ondertekend. SAVE staat voor Samen Actief voor Veilig verkeer. Daar het charter te ondertekenen, belooft Zele om meer werk te maken van verkeersveiligheid. Het waren de ouders van Falco Christiaens die het vuur aan de lont staken. Hun 16-jarige zoon overleed in 2009 toen hij met zijn fiets van school naar huis reed. Toen hij de overweg Goeiende wilde oversteken, kwam hij onder een aanstormende trein terecht. Na de dood van Falco kwamen zijn ouders in contact met de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Die vereniging wil zoveel mogelijk steden en gemeenten overtuigen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Aan de hand van het SAVE-charter willen ze gemeenten een verbintenis laten ondertekenen waarbij die beloven om meer in te zetten op verkeersveiligheid, specifiek van kinderen en jongeren.


Het charter bestaat uit zeven doelstellingen die tot meer veiligheid moeten leiden zoals een actief sensibiliserings- en educatiebeleid voeren, de opvang van verkeersslachtoffers verbeteren en het mobiliteitsbeleid afstemmen op kinderen en jongeren.

SAVE-label

Burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) liet eerder al weten dat Zele het charter graag wou ondertekenen. "Na het dodelijke ongeval van Falco zaten we al rond de tafel met de NMBS. Intussen werden er extra verkeerslichten geplaatst aan de overweg. Op die manier kunnen fietsers duidelijker zien wanneer ze wel en niet mogen oversteken." Tijdens een herdenking voor Falco in februari 2012 werd op de plaats van het ongeval al een SAVE-bord ingehuldigd. Op het bord staat 'Falco 16 jaar', een foto van de tiener en een groot geel kruis. "Het bord is in de eerste plaats een eerbetoon aan Falco. Daarnaast moet het ook sensibiliserend werken voor andere weggebruikers", zegt Luc Vancoillie van vzw OVK.


De ouders van Falco reageerden tevreden, maar wezen het gemeentebestuur onmiddellijk op enkele pijnpunten voor fietsers in Zele. "Ter hoogte van de kerk in Huivelde ligt geen fietspad, maar er werd gekozen voor een parking. Dat creëert gevaarlijke situaties voor fietsers. Ook in de Cesar Meeusstraat is het gevaarlijk voor fietsers. Aan de spoorweg Huivelde-Rinkhout zou een stopbord geplaatst kunnen worden zodat fietsers weten dat ze er ook effectief moeten stoppen", zegt Maria Hermans, de mama van Falco. Zele is de 27ste Vlaamse gemeente die het charter ondertekent. Als het bestuur alle doelstellingen haalt, kunnen ze volgend jaar het SAVE-label krijgen.

Lees meer