3 Een van de weinige beelden van Eddy's jeugd, met een gitaar op schoot tussen de kinderen. Hij zong altijd en overal, ook in de jeugdbeweging.
Kristof Vereecke Een van de weinige beelden van Eddy's jeugd, met een gitaar op schoot tussen de kinderen. Hij zong altijd en overal, ook in de jeugdbeweging.

"Hij zong echt altijd en overal"

Volkswijk De Katte rouwt vandaag extra om 'zijn' Eddy Wally

Vlaanderen neemt vandaag definitief afscheid van Eddy Wally. Maar één plekje rouwt nog harder dan alle andere: de Zelzaatse volkswijk De Katte. 'Wardje' Van De Walle was immers een van hen. Hij groeide er samen met zijn zussen Irène en Margriet op en speelde er met zijn achterneef Jacky in Berenbos. Hij beleefde er ook zijn eerste muzikale succesjes in de jeugdbeweging en de vele plaatselijke cafés.

Wat Volendam is voor Jan Smit en De Jordaan voor André Hazes, dat is De Katte voor Eddy Wally. In de volkswijk met de beste kermis van Zelzate stond op 12 juli 1932 de wieg van de kleine Eduard Van De Walle, in een gezin van vier. Vader Eduard senior - Eddy werd genoemd naar zijn vader - was arbeider in 'het teerkot' en kluste bij als zanger-muzikant. Moeder Malvina zorgde intussen voor kleine Ward en zijn twee oudere zussen Irène en Margriet. Ook altijd in de buurt was Eddy's achterneef, Jacky Van Hecke. Die woonde met zijn ouders in wat Vlaanderen intussen kent als 'Villa Wally'.

3 De reportage over de zingende marktkramer in Echo veranderde Eddy's leven.
Kristof Vereecke De reportage over de zingende marktkramer in Echo veranderde Eddy's leven.

Jeugdbeweging

"Eddy was dertien jaar ouder, maar toch speelden we veel samen", vertelt Van Hecke. "Hij woonde in een huisje naast ons. Via een brugje staken we de gracht over naar tante Malvina om met Eddy te spelen. We hebben ooit samen een talentenjacht gewonnen in de Groenstraat. Met het nummer 'Laat maar gaan'. Eddy zong echt altijd en overal. In de cafés met zijn pa, in de jeugdbeweging, ... Eigenlijk is hij altijd een ster geweest."


Toch had Eddy niet altijd reden om te zingen. Het gezin Van de Walle - dat al geen overvloedige luxe kende - verloor al vroeg zijn kostwinner. Eddy's vader en grote held stierf op amper 49-jarige leeftijd. Eddy was veertien en plots kostwinner ten huize Van de Walle. "Noodgedwongen ging hij werken als grensarbeider in de weverijen in Sas van Gent", aldus Van Hecke. "Hij was zeer verfijnd en bedreven in het weven van kostuumstoffen. Eddy is altijd een harde werker geweest. Het was zijn levensmotto: door doen, door doen, door doen. Ik denk dat de vroege dood van zijn vader daar voor iets tussen zat. Toch bleef zijn passie zingen."


Een van Eddy's oude collega's, Cees Hamelinck uit Sas van Gent, beaamt dat: "Zodra Eddy de kans kreeg, pakte hij zijn gitaar en begon hij te zingen. Soms nog tussen de weefgetouwen. Dat was een onvergetelijke ervaring."


In zijn fabrieksperiode in Sas van Gent leerde Eddy ook ene Maria, Mariëtje voor de vrienden, Roegiers kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Na hun verloving trouwden ze op 19 juli 1956. Een jaartje later werd dochter Marina geboren. Na het huwelijk zei Eddy de fabriek definitief vaarwel en trok hij samen met zijn schoonmoeder de markten op. Ze verkochten lederwaren. Op de markten combineerde Eddy zijn twee passies: 'sacochen' verkopen en zingen.

3 Monique De Pauw en Jackie Van Hecke met hun kleindochter.
Wannes Nimmegeers Monique De Pauw en Jackie Van Hecke met hun kleindochter.

Echo

De zingende marktkramer trok ook de aandacht van de openbare omroep, de toenmalige BRT in Brussel. De Echo-reportage van televisielegende Jan Van Rompaey schreef Vlaamse televisiegeschiedenis. Een nieuwe ster was geboren. In 1965 kocht Eddy grond naast de winkel van zijn schoonouders in de Achterstraat in Ertvelde. Twee jaar later opende 'Paris-Las Vegas' de deuren en scoorde Eddy zijn eerste grote hit 'Chérie'.


Het vervolg kent iedereen. Wat weinigen weten, is dat Eddy al die tijd op De Katte bleef wonen. "Ik heb destijds mijn ouderlijke huis aan hem verkocht. Die villa was zijn grote droom. Wanneer hij terugkwam van zijn veroveringstochten in Amerika of China, vond hij er een thuis. Ik ben er zeker van dat De Katte klein Wardje ook zal missen."

Lees meer