Hot hot hot warm dit weekend hofstade Bloso veel mensen
Dieter Nijs Hot hot hot warm dit weekend hofstade Bloso veel mensen

Dit weekend al zwemmen? Dat kan in Hofstade

Als je verkoeling zoekt dit warme weekend en niet in een overvolle trein of file wil zitten naar de kust, dan is er nog een ander alternatief. Heel veel recreatiedomeinen zijn nog toe, maar op het Bloso domein van Sport Vlaanderen in Hofstade kan je wel al een plonsje wagen.

‘Coldshock’

Met het zonnige paasweekend wil iedereen ergens in het water springen. Maar de meeste recreatiedomeinen gaan pas open op 1 mei. De waterkwaliteit is vaak nog niet optimaal. Het water is nog te koud en kan een koude schok veroorzaken. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Je bloedvaten knijpen dicht waardoor je hart sneller gaat en je bloeddruk stijgt. Hierdoor kan je een hartstilstand krijgen. Bovendien neemt je ademhaling ook toe en kan je een paniekaanval krijgen waardoor je water binnenkrijgt en kan verdrinken. Volgens inspanningsfysioloog, professor Jan Bourgois (UGent), is een plotse onderdompeling in koud water, de belangrijkste oorzaak van verdrinking. Als het water minder dan 15 graden is, dan is er risico op een koude schok. Het zeewater aan de kust is 9 graden, daar mag je dus dit weekend in principe niet zwemmen.

Bloso domein

In het Bloso domein of Sport Vlaanderen in Hofstade, doen ze wel al hun deuren open voor zwemmers. Er zijn redders ter plaatse en de waterkwaliteit is gecontroleerd. Je moet wel je lichaam geleidelijk aan laten wennen aan de temperatuur van het water. Eerst de voeten nat maken en dan de romp en het hoofd voor je in het water duikt.

Het domein is open van 11 tot 19 uur (de kassa sluit om 18 uur). Een toegangsticket kost 5 euro voor volwassenen. Voor kinderen onder 1m50 is het 2 euro. Andersvaliden betalen 2,50 euro. Als je in een groep bent van meer dan 15 personen, dan is het €2,00. Voor scholen is het €1,00 (enkel op reservatie).  Inwoners van Zemst kunnen gratis binnen (mits voorleggen van ID).

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer