Een gespecialiseerde firma was de hele dag bezig met de herstellingswerken aan het zwaar beschadigde bankkantoor.
Foto Mariotti Een gespecialiseerde firma was de hele dag bezig met de herstellingswerken aan het zwaar beschadigde bankkantoor.

Dieven blazen geldautomaat op

BANKKANTOOR ARGENTA KREEG EERDER AL OVERVALLERS OVER DE VLOER

Dieven hebben vrijdagochtend rond vier uur een geldautomaat van het bankkantoor van Argenta aan de Genkerbaan in Zonhoven laten ontploffen. Ze spoten een soort gas binnen en probeerden zo tevergeefs de geldautomaat open te breken. De schade is aanzienlijk.

Minstens drie dieven pleegden in de nacht van donderdag op vrijdag een plofkraak op het Argentakantoor aan de Genkerbaan in Zonhoven. Het vermoedelijke trio spoot een hoeveelheid gas naar binnen, met een luide ontploffing tot gevolg. Buren verklaarden dat het volledige gebouw daverde.


De bankautomaat sprong deels uit de muur, maar het geld was niet meteen binnen handbereik. De automaat was beveiligd met een systeem waarbij een gekleurde vloeistof op de geldbriefjes wordt gespoten indien het toestel gekraakt wordt.

Op de vlucht

Het alarm ging af, de uitbaters snelden ter plaatse en de politie werd op de hoogte gebracht. Maar de daders waren vrijwel meteen op de vlucht geslagen. Volgens getuigen deden ze dat in een Audi. Het gerechtelijk labo voerde meteen een sporenonderzoek uit, maar voorlopig is nog niet duidelijk of er al een spoor is naar de daders.


De schade in het bankkantoor blijkt gigantisch. Een firma kwam gisteren ter plaatse om herstellingswerken uit te voeren. Niet alleen de geldautomaat, maar ook de kantoorruimte liep veel schade op. "Een heel deel moet worden uitgebroken. Maandag gaan we gewoon terug open en zal alles weer in orde zijn", klinkt het bij de filiaalverantwoordelijke. Bij het hoofdkantoor van Argenta wilde niemand commentaar kwijt om het verdere verloop van het onderzoek niet te schaden.

Homejacking

Het is voor het Agentafiliaal niet de eerste keer dat ze met drieste overvallen of ramkraken te maken krijgen. Eind 2011 drongen vier daders de woonst van bankdirecteur Bart Dekoninck binnen. Samen met zijn dochter werd hij opgesloten in één van de kamers. Zijn echtgenote werd in haar eigen auto gesleurd, waarna de mannen samen met haar richting het bankkantoor reden. Daar moest ze de kluis openen. De buit bedroeg toen 100.000 euro. Het voertuig van de familie staken de daders uiteindelijk in brand.


Bovendien is het niet de eerste keer dat er dieven bankautomaten tot ontploffing brengen in onze regio. Vorige maand gebeurde hetzelfde bij het ING-kantoor in de Kerkstraat in Lommel. Ook toen bleef de buit beperkt. De brandweer moest toen wel ter plaatse komen om het gebouw te stutten. De politie onderzoekt of er een link is tussen beide plofkraken, maar dat is tot nog toe niet duidelijk.

Lees meer