De Canadese gouverneur-generaal plant een boom ter ere van de gesneuvelden.
Foto Flamand De Canadese gouverneur-generaal plant een boom ter ere van de gesneuvelden.

Canadese Gouverneur-generaal plant boom om gesneuvelden te eren

David Johnston, de gouverneur-generaal van Canada, kwam gisteren vòòr de herdenkingsplechtigheden eerst langs in Zonnebeke.

ZONNEBEKE -


Aan het Passchendaele Canadian Memorial ging hij een krans neerleggen. De gouverneur-generaal betuigde eer aan de Canadese soldaten die sneuvelden bij de Slag om Passendale (oktober-november 1917). Die kostte Canada 16.000 doden en gewonden, maar toch slaagde het Canadese leger erin om Passendale in te nemen. Na de ontvangst door burgemeester Dirk Cardoen gaf expert Franky Bostyn uitleg over de moeilijke omstandigheden waarin de Canadese soldaten moesten vechten bij de Slag om Passendale.

Suikeresdoorn

Nadien volgde een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917. Ten slotte was er een boomplantingsceremonie in een nieuw deel van de tuin, die enkele maanden geleden geopend werd.


In de Canadese 'poppy garden' die daar zal worden ontwikkeld, plantte David Johnston een suikeresdoorn, bekend omwille van zijn blad dat op de Canadese vlag afgebeeld staat. Na zijn bezoek aan het Passchendael Canadian Memorial zakte Johnston af naar Essex Farm in Boezinge. Hij kwam er eer betuigen aan Canadees chirurg en dichter John McCrae, die in mei 1915 op die locatie zijn gedicht In Flanders Fields schreef. Hij ontmoette er de directeur van twee Ieperse scholen die in 1995 samen de site renoveerden met de stad en kende hen hiervoor een medaille toe. Een Canadese Engelstalige jongere die in België woont en twee Belgische jongeren, een Franstalige studente en een Vlaamse scholier uit Ieper lazen er elk een stuk van het gedicht 'In Flanders Fields' in hun moedertaal.(DBEW/BLI)

Lees meer