De stad was meteen te vinden voor dit initiatief.
Frank Eeckhout De stad was meteen te vinden voor dit initiatief.

250 klimaatfietsers voeren actie op Dikketruiendag

Scholieren zullen tijdens hun tocht passeren langs dertien Zottegemse scholen

Een klimaatpeloton met 250 Zottegemse scholieren zal op Dikketruiendag fietsen voor een beter milieu. Tijdens hun tocht zullen ze worden aangemoedigd door de kinderen van dertien lagere scholen uit de stad, die zelf ook een mini-klimaatactie zullen houden.

De Vlaamse overheid roept alle steden en gemeenten op om op dinsdag 12 februari een fietsvriendelijke actie op potten te zetten. Simon Huylebroeck, leerkracht Aardrijkskunde aan het Koninklijk Atheneum Zottegem en trekker van de milieuwerkgroep KAZMOS, klopte aan bij de milieudienst van de stad met het idee om op Dikketruiendag een klimaatpeloton te vormen. De stad gaat maar al te graag op dat voorstel in.

Mini-klimaatactie

“Dinsdagnamiddag om 13 uur vertrekt het klimaatpeloton op de Markt in Zottegem. Alle Zottegemse middelbare scholen werden door de milieudienst uitgenodigd om met hun laatstejaars deel te nemen aan deze fietstocht. Het is een tocht van 25 kilometer waarbij we langs alle Zottegemse scholen passeren. Enkel het schooltje in de Lindestraat en de kleuterschool in Oombergen kunnen we om organisatorische redenen niet aandoen. Aan elke school is gevraagd om bij de doortocht een mini-klimaatactie te houden. Al heel wat scholen hebben hiervoor toegezegd. Elke poging om de klimaatproblematiek positief onder de aandacht te brengen moet uiteraard gesteund worden. Zelfs al worden de klimaatdoelstellingen gehaald dan nog is er de kans dat het klimaat op hol slaat", zegt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). 

60 meter

Het klimaat kan dan een omslagpunt bereiken waardoor de mens de opwarming niet meer zelf in de hand heeft en de natuur alles zal bepalen. Wetenschappers schatten dat het daarbij gemiddeld vier tot vijf graden warmer kan worden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk waardoor de zeespiegel binnen 200 jaar met maar liefst 60 meter zou kunnen stijgen. “Die 60 meter-lijn is dan ook het uitgangspunt van onze fietstocht. We eindigen immers op de Markt die op deze 60 meter-lijn ligt”, zegt Leen Goossens. 

We willen ook aan de jongeren laten zien dat hun stad al een aantal stappen heeft ondernomen: momenteel zetten we sterk in op de uitvoering van ons klimaatplan waarmee we de CO2-uitstoot met minstens veertig procent willen verminderen tegen 2030. Door de uitvoering van dit klimaatplan engageert de stad zich ook om maatregelen te nemen om de negatieve effecten van de klimaatverandering tegen te gaan zoals wateroverlast, droogte, hitte, erosie en verlies aan biodiversiteit. Aan het eind van de fietstocht onthullen we een gedenksteen op de Markt die zal verwijzen naar het klimaatpeloton en de 60-meterlijn", besluit de schepen.  

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer