Kris Machtelinckx legt momenteel de laatste hand aan zijn vakantiewoning waar zestien personen kunnen overnachten.
Foto Frank Eeckhout Kris Machtelinckx legt momenteel de laatste hand aan zijn vakantiewoning waar zestien personen kunnen overnachten.

Stad zet in op overnachtingen

EERSTE VAKANTIEWONING VAN PRIVÉ-INVESTEERDER OPENT IN NOVEMBER

De stad Zottegem werkt aan een ambitieus plan om het toerisme een boost te geven. "Eén van de speerpunten is de zoektocht naar mogelijkheden om te overnachten in onze stad", zegt schepen van Toerisme Kurt De Loor (sp.a). Hij reageert daarmee op de kritiek van Toerisme Vlaamse Ardennen, dat vorig week nog stelde dat Zottegem achterloopt op vlak van verblijfstoerisme.

Het plan van Kurt De Loor wordt kort na de zomer voorgesteld en is gebaseerd op een grondige evaluatie van wat er momenteel al in de Egmontstad aanwezig is. "In de analyse van Toerisme Vlaamse Ardennen wordt enkel het aantal overnachtingen in overweging genomen. Dat is een veel te eenzijdige manier om een toerismebeleid te evalueren. De voorbije jaren hebben we in onze Egmontstad sterk ingezet op dagtoerisme met onder andere het uitbreiden van de fiets- en wandelmogelijkheden, maar dat lees je natuurlijk niet in de cijfers", countert De Loor.

Kasteelproject

De schepen van Toerisme is het wel eens dat het aantal overnachtingen in de toekomst omhoog moet.


"Ik maak me sterk dat ons plan Zottegem meer uitstraling zal geven en meer toeristen naar onze stad zal lokken. Het plan omvat enkele speerpunten waarop we ons toeristisch beleid de komende jaren zullen stoelen. De zoektocht naar overnachtingsmogelijkheden is een van de speerpunten. Maar we zullen ook de drie Zottegemse kastelen in de kijker te plaatsen door ze in te schakelen in het project 'De Kleine Loire', een grensoverschrijdend project waarvan de wieg in Zottegem staat. De kandidatuur voor 'Dorp van de Ronde' moet er dan weer voor zorgen dat de Zottegemse troeven als wandel- en fietsparadijs het grote publiek bereiken. Vanzelfsprekend speelt ook de geschiedenis van Egmont een doorslaggevende rol in het plan", besluit De Loor.

Privaat initiatief

Ondertussen bestaan er ook private plannen om een vakantiewoning voor zestien personen te openen in Velzeke. De opening daarvan is voorzien in november. Uitbater van die vakantiewoning, die de naam De Poort meekrijgt, is Kris Machtelinckx. De man neemt 95 procent van de verbouwingswerken voor zijn rekening. "Vakantiewoning De Poort biedt door haar ideale ligging de keuze om het vlakke Scheldeland, de Leie- en Denderstreek of de magnifieke glooiingen van de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek te verkennen. In totaal zijn er zeven modern ingerichte slaapkamers waarvan vijf slaapkamers voor twee personen met een tweepersoonsbed en twee slaapkamers voor drie personen met twee eenpersoonsbedden en een hoogslaper. Er kunnen zestien gasten overnachten", legt Machtelinckx uit. "Twee slaapkamers liggen op het gelijkvloersen beide zijn aangepast en perfect toegankelijk voor rolstoelpatiënten net als de badkamer. In de vakantiewoning is alles aanwezig wat een aangenaam verblijf vereist. Met De Poort hoop ik in te spelen op de nood aan overnachtingsmogelijkheden in onze stad."

Lees meer