Twee jaar cel in beroep voor man die 17 kilo cocaïne smokkelde

Zottegemnaar Jochen V. (29) krijgt in beroep twee jaar cel voor drugstrafiek tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland. Hij werd in 2011 met een stadsgenoot betrapt met zeventien kilo cocaïne op de Franse luchthaven Orly.

Op 22 januari 2011 werd Jochen V. (29) samen met zijn 33-jarige stadsgenoot Kenny V. op de luchthaven van Orly bij Parijs betrapt met zeventien kilo cocaïne. Ze waren op de luchthaven geland na een reis naar de Dominicaanse Republiek. Hij kreeg eerder dit jaar een jaar cel voor de drugssmokkel en werd onmiddellijk aangehouden in Frankrijk. Hij maakte deel uit van een grootschalige Nederlandse drugsbende. De trafiek was opgezet door de Surinaamse boers Rudo (52) en Jo Meiland (63). Zij kregen vijf jaar cel. Een van de tussenpersonen voor de organisatie, Stanislas M. uit Hasselt, kreeg in eerste aanleg zes maanden cel, maar ging ook in beroep tegen zijn straf. Kenny V., die er vanaf kwam met één jaar cel en een boete van 5.500 euro, ging niet in beroep.


Jochen V. en Stanislas M. wezen vooral met de vinger naar elkaar. "V. was de pion van M.," zei de advocaat van V. "Het is duidelijk dat mijn cliënt gebruikt werd. Hij heeft veel schrik in de gevangenis in Frankrijk en neemt de verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar gezien zijn jonge leeftijd vraag ik om een werkstraf." Dat argument mocht niet baten bij het hof van beroep, want zijn straf werd verdubbeld. Stanislas M. zei dat hij helemaal niets te maken heeft met de drugstrafiek. "Ik ben veroordeeld op basis van vermoedens. Ik ben niet de opdrachtgever, ik wist zelfs niet dat ze voor drugs naar de Dominicaanse Republiek gingen. Ik moest gewoon tickets regelen", vertelde hij in het hof van beroep in Gent. Ook hij zag zijn straf verdubbeld, naar twaalf maanden. (LPG)

Lees meer