Zottegemse cocaïnetrafikanten riskeren tot twee jaar cel

Twee Zottegemnaren moesten zich gisteren in de rechtbank verantwoorden voor drugstrafiek tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland. Jochen V. (29) en Kenny V. (34) werden in 2011 betrapt met elk 17 kilo cocaïne op zak.

Op 22 januari 2011 kwamen de twee Zottegemnaars aan op de Franse luchthaven Orly van een reis uit de Dominicaanse Republiek. Ze bleken elk 17 kilo cocaïne op zak te hebben, bestemd voor de Nederlandse markt .


"De trafiek was opgezet door de Surinaamse broers Rudo Meiland (52) en zijn broer Jo (63). Rudo was in 2010 al eens veroordeeld in Antwerpen voor een gelijkaardig dossier. De vangst in Orly was een zeer grote buit voor de speurders met een gigantische straatwaarde. De organisatie verdiende duidelijk grof geld met deze trafiek", zegt Mabilde.


Het onderzoek leverde acht verdachten op. Rudo en Jo Meiland zijn de opdrachtgevers en spilfiguren. Naast de twee drugkoeriers stond Roger S. (60) uit Leuven. Hij zorgde voor de tickets van en naar Amerika, regelde het reisgeld en de gsm's voor de koeriers. Vier jaar later staan acht verdachten terecht en allemaal riskeren zij tussen zes maand en vijf jaar cel.

Grof geld

Stanislas M uit Hasselt, Gérard-Philippe M. uit Beringen en André V. uit Leuven waren de tussenpersonen die koeriers ronselden voor de organisatie. "Ze verdienden er ook grof geld mee, André V. kreeg minstens 6.500 euro uitbetaald voor zijn diensten", benadrukt Mabilde.


De twee Zottegemse koeriers riskeren een zware celstraf, Jochen V. zelfs twee jaar effectief. "Hij was op het moment van de feiten vrij onder voorwaarden en is geen onbekende voor het gerecht", vertelde de openbaar aanklager. Zijn stadsgenoot Kenny V. riskeert één jaar cel. Voor de twee verdachten Gérard-Philippe M. en André V. die instonden voor het ronselen van de koeriers, vroeg het openbaar ministerie 2jaar effectief en een zware geldboete. Op 27 maart volgt het vonnis. (BDW)

Lees meer