Eigenaar Dirk Vermeiren en Jonas De Vlieger van het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen.
Foto Ronny De Coster Eigenaar Dirk Vermeiren en Jonas De Vlieger van het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen.

Provincie stimuleert sociale verhuurkantoren

TEGEMOETKOMING VAN 1.800 EURO MOET VERHUURDERS OVER STREEP TREKKEN

In onze regio staan meer dan duizend mensen op de wachtlijst voor een betaalbare huurwoning. De provincie wil verhuurders daarom aansporen om hun woningen te verhuren via een sociaal verhuurkantoor, dat ze vervolgens doorverhuurt aan sociaal zwakkere gezinnen.

Wie moeilijk zelf een woning vindt op de private huurmarkt kan aankloppen bij een sociaal verhuurkantoor (SVK), dat zelf woningen huurt van eigenaars en ze doorverhuurt aan sociaal zwakkere gezinnen. Omdat nog maar weinig mensen de mogelijkheid kennen om hun woning te verhuren via een dergelijk kantoor, start de provincie nu een campagne die gisteren werd afgetrapt in de Decoenestraat in Munkzwalm. Daar wordt momenteel de laatste hand gelegd aan acht appartementen, die vanaf maandag instapklaar moeten zijn. Eigenaar Dirk Vermeiren verhuurt zijn flats via het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. "Een keuze die toch wel voordelen biedt. Ik moet me niet bezig houden met het zoeken naar huurders en ik ben zeker van de huurinkomsten, ook al is de woning tijdelijk niet verhuurd", legt Dirk uit. "Er is verder ook een klusjesdienst die kleine werken kan uitvoeren en toezicht houdt. Bovendien is alles verzekerd. Ik zou allicht íets meer krijgen op de private markt, maar het voordeel is dat ik via het SVK van alle beslommeringen af ben."

Positief imago

De provincie hoopt dat veel andere verhuurders het voorbeeld van Dirk volgen en streeft samen met de erkende Oost-Vlaamse verhuurkantoren naar een groei van tweehonderd woningen het komende jaar. Per extra woning geeft het provinciebestuur een tegemoetkoming van zo'n 1.800 euro aan de SVK's, voor een totaalbedrag van 375.000 euro. "Maar niet alleen deze financiële tegemoetkoming is cruciaal voor de groei", beseft gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor Wonen. "We moeten ook zorgen voor een positief imago naar potentiële verhuurders en huurders. Als provincie willen we dat alle burgers hun grondrechten kunnen realiseren. Niet iedereen heeft de middelen of de mogelijkheid om een eigen huis te kopen en het vinden van een betaalbare huurwoning wordt steeds moeilijker. Daarom geloven we heel erg in dit systeem."

Wachtlijst

Vast staat dat er heel nog wat werk is aan de winkel. Het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost Vlaanderen, dat in onze regio actief is in Brakel, Kluisbergen, Oudenaarde, Ronse, Zingem, Zottegem en Zwalm, biedt momenteel 380 woningen aan. "Dat is al heel wat, maar nog niet genoeg voor ons kwetsbaar doelpubliek", zegt coördinator Jonas De Vlieger. "Op onze wachtlijst staan momenteel meer dan duizend gezinnen. Allemaal zijn het mensen die nu in een woning wonen waar ze veel te veel huur voor betalen of in woningen die eigenlijk niet door de beugel kunnen." Zwalms OCMW-raadslid Delphine Verbruggen kent de problematiek maar al te goed. "Ook in Zwalm is de nood aan degelijke en betaalbare woningen groot. Momenteel worden hier nog maar twee woningen verhuurd via het SVK. We zijn alvast opgetogen dat daar vanaf maandag in één klap acht nieuwe wooneenheden bij komen."

Lees meer