2
thinkstock

"Ondraaglijk lawaai": Belgisch koppel en 20 anderen willen dat Frans bergdorp koebellen verbiedt

Een petitie tegen koebellen beroert de gemoederen in het Franse bergdorpje Le Biot in de Haute Savoie. Het lawaai van de bellen is volgens de twintigtal ondertekenaars - waaronder een Belgisch koppel - ondraaglijk, staat er te lezen in de petitie die eind augustus bij de burgemeester is ingediend. Zelfs de nachtrust wordt door het permanente geklingel verstoord, stellen de klagers.

De burgervader is niet onder de indruk en verzet zich tegen het verdwijnen van de eeuwenoude traditie. Burgemeester Henri-Victor Tournier stelt vast dat de ondertekenaars vooral eigenaars van vakantieverblijven zijn die hoogstens een paar maand per jaar in zijn 600 inwoners tellend dorp verblijven. Naast het Belgisch koppel gaat het om Fransen uit de grote steden, Britten en een koppel uit Corsica.

Om wat inschikkelijk te zijn naar hen toe, stelt de burgemeester voor om de tientallen runderen uit te rusten met kleinere bellen. Een verbod is voor hem niet aan de orde. Te meer omdat de departementale weg in het dorp volgens hem veel meer lawaai maakt.

Pas op 13 oktober, de dag van de eerstvolgende gemeenteraad, worden de initiatiefnemers van de petitie verwacht om hun standpunt verder toe te lichten.

2
thinkstock

Lees meer