2 Uluru is een heilig gebied van de Anangu. Zij beschouwen het beklimmen van de formatie als onrespectvol.
Twitter Uluru is een heilig gebied van de Anangu. Zij beschouwen het beklimmen van de formatie als onrespectvol.

“Onrespectvolle" stormloop voor beklimming van heilige rode rots Uluru (nu het nog kan)

Duizenden toeristen in Australië maken gebruik van de laatste kans om de beroemde rode rots Uluru te beklimmen. Vanaf 26 oktober is de rots, vroeger ook bekend als Ayers Rock, dicht voor het publiek. Hij is dan weer het domein van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, voor wie Uluru heilig is.

Tot die tijd is het een drukte van jewelste rond de 348 meter hoge rots, met toeristen uit de hele wereld die hem willen beklimmen nu het nog kan. 

Geen Disneyland

Dat Uluru dicht gaat, is al in 2017 besloten. Bij de stemming daartoe gaf beheerder Sammy Wilson een gepassioneerde speech waarin hij de heilige aard van de site voor de Anangu, een Aboriginal-gemeenschap die al minstens 30.000 jaar in het regio leeft, beklemtoonde. “Dit is een extreem belangrijke plek, geen speeltuin of pretpark zoals Disneyland. Als ik naar een land reis en er is daar een heilige plek, een plek waar je niet mag komen, dan ga ik daar niet binnen of klim ik er niet op. Ik respecteer het.” 

De Uluru komen bekijken, mag uiteraard nog wel. “We verwelkomen toeristen met open armen. Maar we stoppen gewoon deze activiteit”, zei Wilson.

Boetes

Behalve dat de rots heilige grond is en het dus sowieso al als ‘onrespectvol’ werd gezien die grond te betreden, is de beklimming ook riskant. Uluru is behalve steil ook erg glad. Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen. Wie overigens na de officiële sluiting toch nog probeert naar boven te klimmen, kan een boete krijgen van omgerekend 390 euro. Dat bedrag zal in de toekomst nog worden verhoogd en mogelijk worden dan ook gevangenisstraffen uitgedeeld.

Kritiek

Op sociale media is er vooral veel kritiek op de duizenden klimmers die in lange rijen naar boven trekken:

2 De rots rijst op uit een relatief vlak gebied. De ontdekkingsreiziger William Gosse was in 1873 de eerste blanke die de berg zag. Hij noemde hem naar de industrieel Henry Ayers, die vijf keer premier van Zuid-Australië was. Op 26 oktober 1985 werden de Anangu, de lokale Aboriginals, weer eigenaar van Uluru.
photo_news De rots rijst op uit een relatief vlak gebied. De ontdekkingsreiziger William Gosse was in 1873 de eerste blanke die de berg zag. Hij noemde hem naar de industrieel Henry Ayers, die vijf keer premier van Zuid-Australië was. Op 26 oktober 1985 werden de Anangu, de lokale Aboriginals, weer eigenaar van Uluru.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Het stomste volk dat er rondloopt : toeristen die een selfie willen maken maar als je hen enkele vragen stelt over de betekenis en de cultuur van de aboriginals er met hun mond vol tanden staan.

  • Mia Leysens

    Wij hebben errond gewandeld. Prachtige rotstekeningen te zien. Tl lange wandeling maar de moeite. Wij zijn er uit principe niet opgeklommen.

Lees meer